Αναγνώστης: Παρακαλώ όσοι είναι djs μην αγνοήσουν το μήνυμά μου. - Djhellas.gr

Αναγνώστης: Παρακαλώ όσοι είναι djs μην αγνοήσουν το μήνυμά μου.

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους τους συναδέλφους. Γράφω αυτό το κείμενο γιατί θέλω να ενημερώσω όσους δεν είναι ενημερωμένοι (ελπίζω να είναι λίγοι) σε αυτό που συμβαίνει στο επάγγελμά μας καθώς και συναφή επαγγέλματα.

Επίσης θα ήθελα πάρα πολύ την γνώμη σας στα σχόλια του άρθρου ή αν ο διαχειριστής το κοινοποιήσει στο fb για το τι κάνετε εσείς για αυτό το ζήτημα, αν το έχετε ψάξει το θέμα, αν έχετε πάθει το ίδιο και τι κάνατε κλπ… Γενικά έχω μεγάλη ανάγκη την γνώμη σας γιατί δεν είμαι και στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση.

Λίγα λόγια για μένα. Είμαι 45 ετών και παίζω μουσική γύρω στα  30 χρόνια και έχω περάσω από διάφορους τύπους μαγαζιών. Club, Cafe, Ελληνάδικα, Rock Bar, Pool bars, Κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσεις κλπ), καθώς και μεμονομένα events (εγκαίνια, αποκριάτικα πάρτυ, σχολικές εκδηλώσεις κλπ). Τον τελευταίο καιρό είμαι πιο πολύ σε εκδηλώσεις και events ενώ τα καλοκαίρια παίζω μουσική σε pool bar.

Πριν απο 10 μέρες ξυπνάω και παρατήρησα οτί έχω έντονες εμβοές. Είχα εδώ και αρκετό καιρό αλλά όχι τόσο παρατηρήσιμο. Αυτές οι εμβοές ήταν έντονες με πολύ ψηλό σφύριγμα που δεν γινόταν να μην παρατηρήσεις. Αμέσως το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ψάξω στο ιντερνετ. Ξέρω ξερω δεν πρέπει να ψαχνουμε για θέματα υγείας στο ιντερνετ. Εννοείται θα πήγαινα στο γιατρό απλά ήταν Κυριακή. Είδα λοιπόν οτί οι εμβοές μπορούν να προκληθούν από ακουστικό τράυμα από τις μεγάλες εντάσεις που είναι ΜΗ αναστρέψιμο ή από άλλους  παράγοντες όπως στρες, άγχος, υπέρταση, διαβήτη, αυχενικό, προβλήματα γνάθου, μέχρι και υπερβολική κατανάλωση καφείνης και αλκοόλ. Σε αυτά τα αίτια, κάτι μπορεί να γίνει.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως είναι οτί πως μπορεί να ξύπνησα με εμβοές αφού το τελευταίο event που έπαιξα ήταν πριν 2 μήνες;

Έφτασε η Δευτέρα και πήγα στο γιατρό.

Μου βρήκε πεντακάθαρα τα αυτιά και το τύμπανο αλλά με αρκετή απώλεια ακοής με απώλεια περίπου 40% στις υψηλές συχνότητες. Μου είπε χαρακτηριστικά οτί η ακοή μου είναι μεγαλύτερη κατά 15 χρόνια. Δηλαδή έχω ακοή σαν 60χρονου. Το καλό όμως είναι οτι άν προσέξω μπορώ να φάω αυτή την διαφορά. Δηλαδή όταν φτάσω στα 60 να είναι η ακοή μου 60χρονου και όχι 75χρονου. Θεώρησε τις εμβοές πολύ φυσιολογικές για αυτή την κατάσταση που είδε τα αυτιά μου. Όταν όμως του είπα οτι έγιναν εντονότερες ξαφνικά, μου είπε οτι έχω τις εμβοές έτσι και αλλιώς απλά μπορεί να έγιναν πιο έντονες λόγω των άλλων αιτιών που έγραψα πιο πάνω. Μου συνέστησε να μην εστιάζω στο να τις ακούω, να ξεχαστώ, να μην πίνω πάνω από ένα καφε/μέρα, κομένες κοκα κολες, τσαι κλπ και μου έδωσε κάτι χαπάκια για ένα μήνα που ρυθμίζει το κυκλοφορικό στα αυτιά. (Δεν θα πω τα φάρμακα εννοείται. Όποιος θέλει ας ρωτήσει το γιατρό του).

Όταν τον ρώτησα για το θέμα του djing, μου απαγόρευσε ρητά τις υψηλές εντάσεις γιατι θα χάσω και άλλη ακοή και θα χρειάζομαι ακουστικό βαρηκοΐας ή ακόμα χειρότερα και πλήρης κώφωση. Όταν τον ρώτησα τουλάχιστον για το pool bar που πάω τα καλοκαίρια και παίζει πολύ χαμηλά, μου είπε οτί μπορώ αρκεί η μουσική να μην ξεπερνάει τα 75-80db και αν θέλω να πάρω ένα dbμετρο να βλέπω την ένταση.

Ξέχασα όμως να τον ρωτήσω αν έχουν αποτέλεσμα οι ωτοασπίδες. Αλλά και ωτοασπίδες να βάλω θα μπορώ να κάνω σωστά την δουλειά μου αφού δεν θα ακούω τι ακριβώς γίνεται εκεί έξω; Μια φορά είχα ρωτήσει σε μια ομάδα σχετικά με ωτοασπίδες και πήρα απαντήσεις του τύπου “Αν είναι να παίζεις με ωτοασπίδες αδερφέ άλλαξε επάγγελμα”, “Οι ωτοασπίδες είναι για φλώρους” κλπ.

Από τότε μπήκα σε μια διαδικασία και έχω πάρει κατά 99% την απόφαση να κρεμάσω τα ακουστικά μου όσο αφορά το djιλίκι γιατί δεν στο δίλλημα ακοή vs djing απιλέγω δαγκωτό ακοή. Βέβαια σε αυτή την απόφασή μου βοηθάει και το γεγονός οτί έχω εναλλακτική επαγγελματική δραστηριότητα.

Έχω μπει όμως σε ένα mood ψυχολογικό που κάπως φοβάμαι να ακούσω μουσική, φοβάμαι να βάλω ακουστικά. Λες και ο γιατρός μου απαγόρευσε να ακούω μουσική γενικά. Όταν το ξεπεράσω αυτό σκέφτομαι οτί μπορεί και χωρίς να είμαι dj να υπηρετήσω την μουσική που αγαπάω, έστω ώς radio dj ή παραγωγός κλπ.

Αυτά τα ολίγα και τώρα κάποια θέματα που θα ήθελα την γνώμη σας. Φυσικά δεν περιμένω απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα “1.ΝΑΙ, 2.Οχι κλπ” απλά την άποψή σας σε μορφή συζήτησης σέ οτι από αυτά που αναφέρω έχετε άποψη/εμπειρίες κλπ.

  • Έχετε εξεταστεί ποτέ σε ΩΡΛ; Εξετάζεστε συχνά; Σε τι κατάσταση βρίσκεστε;
  • Έχετε εμβοές; Πως το αντιμετωπίζετε;
  • Πιστεύετε οτι για κάποιον στην θέση μου είναι η σωστή απόφαση να σταματήσει το djing; Εσείς τι θα κάνατε;
  • Μπορώ να στηριχτώ στην λύση των ωτοασπίδων; Πρώτον για μια μη επιδείνωση της κατάστασή μου και δεύτερον αν μπορεί να παίξει κάποιος καλά με ωτοασπίδες.
  • Αν αποφασίσω να ασχοληθώ μόνο με την παραγωγή υπάρχει τρόπος να βάλω ένα κόφτη στα ηχεία στα 80db; Δεν μπορώ να κάθομαι με ένα ντεσιμπελόμετρο να δω κάθε φορά σε τι ένταση είμαι.
  • Αντι για dbμετρο, χρησιμοποιώ μια πληρωμένη εφαρμογή του iOS. Γενικά έχουν σωστές τιμές οι εφαρμογές κινητών; Έχετε δοκιμάσει καμία;

Αν όλα σας φαίνονται άγνωστα, σας παρακάλω ψαχτείτε άμεσα γιατί είναι κάτι πολύ σοβαρό που αν σου χτυπήσει την πόρτα είναι πολύ άσχημο. Και το πιο άσχημο από όλα είναι οτί είναι μια κατάσταση ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ.

Ευχαριστώ.

Το παρόν άρθρο είναι από τον αναγνώστη μας,  Kostas.

Το Djhellas, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες του, να ανεβάσουν το δικό τους άρθρο, στις σελίδες μας. Το Djhellas κοινοποιεί τα άρθρα των αναγνωστών του, όταν συμφωνούν με τους όρους της σελίδας μας, χωρίς αυτό να σημαίνει οτί πάντα ταυτίζονται οι απόψεις μας με την άποψη του αρθρογράφου. Αν θέλετε και εσείς να ανεβάσετε κάποιο άρθρο στην σελίδα μας, διαβάστε πρώτα εδώ

Εμβοές (Tinnitus). Η υγεία των αυτιών μας και της ακοής μας.

5 απλά πράγματα για καλύτερη υγεία στο επάγγελμά μας!

5 κακές συνήθειες που έχει ένας DJ

Mr. DJ, ξέρεις πόσο καλή είναι η ακοή σου…;

Σχολιάστε εδώ...

Κοιτάξτε ακόμα

Εμβοές (Tinnitus). Η υγεία των αυτιών μας και της ακοής μας.

Με αφορμή ένα πρόσφατο άρθρο ενός συναδέλφου, φτιάχνω αυτό το άρθρο σχετικά με τις εμβοές. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *