DJ Music Library: Δουλεύοντας με tags - Djhellas.gr

DJ Music Library: Δουλεύοντας με tags

Η ικανότητά μας να βρίσκουμε γρήγορα κομμάτια από την δισκοθήκη μας, σε ένα σετ είναι μια κρίσιμη ικανότητα. Για να το καταφέρουμε, οι DJs πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τη μουσική τους και να έχουν μια αίσθηση του τι θέλει ο κόσμος. Αλλά βοηθά επίσης να έχουμε ένα σταθερό οργανωτικό σύστημα για τη βιβλιοθήκη μας.

Σε αυτό το άρθρο, ο PDot του Djtechtools μοιράζεται μια εξαιρετική διαδικασία για την προσθήκη ετικετών και την κωδικοποίηση βιβλιοθηκών DJ εξαιρετικά αποτελεσματικά. Ελέγξτε το και μοιραστείτε τις δικές σας ιδέες στα σχόλια!

Ένα σύστημα κωδικοποίησης για την οργάνωση της μουσικής έχει γίνει το πιο σημαντικό και πιο χρησιμοποιούμενο εργαλείο μου ως DJ. Όχι μόνο η επισήμανση των κομματιών σας αλλάζει το πώς σκέφτεστε για τη μουσική οργάνωση, αλλά επίσης θα βελτιώσει την ικανότητά σας να βρείτε το τέλειο τραγούδι στην τέλεια στιγμή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι οργάνωσης της συλλογής  σας, αλλά βρήκα ότι μια παραλλαγή του συστήματος κωδικοποίησης “Sixxx” λειτουργεί καλύτερα για μένα.

Τι ακριβώς είναι η κωδικοποίηση που λέμε;

Ένα σύστημα κωδικοποίησης (ή ετικέτας) είναι μια μέθοδος που τοποθετεί τη μουσική σας σε διαφορετικές κατηγορίες για να καταστήσει ευκολότερη την εύρεση τραγουδιών. Μπορείτε να έχετε κωδικούς για όλα τα στοιχεία που χρειάζεστε όπως το είδος, η διάθεση, η εποχή, κλειδιά κλπ. Είναι αυτή η εξαιρετική ευελιξία που καθιστά την κωδικοποίηση της συλλογής σας ένα τόσο ισχυρό εργαλείο.

Πως θα μας βοηθήσει αυτή η κωδικοποίηση;

Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί ο νους για να θέσει σε λειτουργία ένα νέο σύστημα όπως αυτό. Επειδή κάνετε την επισήμανση, μαθαίνετε τους κανόνες του συστήματος και γνωρίζετε ακριβώς τι σημαίνει κάθε κώδικας / ετικέτα. Εδώ είναι μερικά από τα μεγάλα οφέλη που έρχονται με μια καλά κωδικοποιημένη συλλογή:

 

  • Κάνει την ταχύτερη και ευκολότερη εύρεση του σωστού τραγουδιού
  • Η κωδικοποίηση των “playlist” είναι ζωντανή ενημέρωση. Όχι όπως η προσθήκη νέων τραγουδιών σε playlist
  • Το σύστημα είναι προσαρμοσμένο ειδικά για εσάς, τη βιβλιοθήκη σας και τον τρόπο που παίζετε μουσική
  • Βοηθά στην επίλυση του “Τι παίζω στη συνέχεια;” αρκέτες φορές κατα την διάρκεια του set.

Πως δουλεύει αυτό το σύστημα;

Ένα σύστημα κωδικοποίησης βασίζεται στη λειτουργικότητα αναζήτησης του λογισμικού μας (traktor, serato κλπ) για να κάνει έξυπνες λίστες αναπαραγωγής ζωντανά. Πληκτρολογώντας μερικές σύντομες λέξεις-κλειδιά, μπορούμε να φτιάξουμε λίστες με λίγα κομμάτια (απο μια τεράστια δισκοθήκη) που ταιριάζουν την συγκεκριμένη στιγμή.

Ακολουθεί μια γρήγορη επισκόπηση του τρόπου δημιουργίας του δικού σας συστήματος κωδικοποίησης:

  • Δημιουργήστε μια λίστα κωδικών που θα σας φανούν χρήσιμοι για τη βιβλιοθήκη σας (pro tip: ξεκινήστε με μερικούς κωδικούς, μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερους αργότερα)
  • Όλοι οι κωδικοί πρέπει να ξεκινούν με έναν ειδικό χαρακτήρα όπως “[” ή “{“. Για παράδειγμα: [DEEP], [BIGROOM], [FIDGET]
  • Επιλέξτε ένα συγκεκριμένο πεδίο ετικέτας ID3 (χρησιμοποιώ το πεδίο των σχολίων) για να βάλετε τους κωδικούς
  • Προσθέστε κώδικες στα σχετικά τραγούδια. Τα περισσότερα τραγούδια θα έχουν πολλούς κωδικούς!
  • Δοκιμάστε το! Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία αναζήτησης στο πρόγραμμα (traktor, serato κλπ) για να βεβαιωθείτε ότι το σύστημα κωδικών λειτουργεί σωστά

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό χαρακτήρα στην αρχή της ετικέτας σας που δεν εμφανίζεται σε καμία άλλη ετικέτα ID3 στη βιβλιοθήκη σας.

Στο σύστημά σας

Η ευελιξία ενός συστήματος ετικέτας / κώδικα είναι αυτό που το καθιστά έναν εξαιρετικό τρόπο για να οργανώσετε τη μουσική. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύ ευρύ σύστημα ή να δημιουργήσετε κάτι πιο περίπλοκο. Μπορείτε να σπάσετε τη βιβλιοθήκη σας σε μικρές, καλά επιμελημένες λίστες αναπαραγωγής που είναι προσβάσιμες πολύ γρήγορα.

Ακολουθεί μια λίστα με ορισμένους δικούς μου κωδικούς – χρησιμοποιήστε τις ως ένα καλό σημείο εκκίνησης για ιδέες για να ξεκινήσετε το δικό σας σύστημα:

Είδος: Έχω ένα σύστημα κώδικα δύο επιπέδων:

1ο επίπεδο: Ευρεία ετικέτα για ορισμένα είδη ή παρόμοια είδη

[DNC]: Ετικέτα για χορευτική μουσική
[HH]: Ετικέτα για Hip-Hop
[REGG]: Ετικέτα για Reggae

2ο επίπεδο: μια δεύτερη ετικέτα για το υπο-είδος ή την περιοχή

[DEEP]: Deep House
[TROP]: Tropical House
[FRNC]: γαλλικό σπίτι με βάση το δείγμα / βρόχο
[LA]: West Coast Hip-Hop
[NY]: East Coast Hip-Hop
[DNHL]: Dancehall
[REGTN]: Reggaeton

Ώρα: Διαφορετική ώρα σε μια νύχτα για διαφορετικούς τύπους μουσικής. Σπάστε μια βιβλιοθήκη με κωδικούς για κάθε μέρος της νύχτας:

[EARLY]: Τραγούδια που θα χρησιμοποιούσα για να ανοίξω το πρόγραμμα μου
[PRIME]: Τα τραγούδια που θα παιχτούν στο main πρόγραμμά μου
[AFTER]: Τραγούδια που θα παιχτούν προς το τελείωμα της βραδιάς

Era: Προσθέτω επίσης έναν κώδικα για τη δεκαετία που έρχεται το τραγούδι. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν παίζετε ποτέ ένα θεματικό πάρτι, όπως μια νύχτα της δεκαετίας του 80:

[80S]: Τραγούδια από το 1980-1989
[90S]: Τραγούδια από το 1990-1999
[00S]: Τραγούδια από το 2000-2009

Ενώ ψάχνετε για ένα τραγούδι χρησιμοποιώντας κωδικούς, μπορείτε να δείτε ακόμη περισσότερα τραγούδια που έχετε ήδη προκαθορίσει, τα οποία μπορεί να ταιριάζουν με το πρώτο τραγούδι που αναζητάτε. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συναντήσετε ένα τραγούδι στη βιβλιοθήκη σας, που ίσως να έχετε ξεχάσει ή δεν έχετε παίξει ακόμα. Ή αν παρουσιαστεί μια κοιλιά στη μέση ενός σετ, πληκτρολογήστε μερικούς κωδικούς και τρέξτε σε ένα κομμάτι που ίσως σώζει τη νύχτα.

Βάλτε ετικέτες στα κομμάτια σας με άλλα προγράμματα.

Αν δεν θέλετε χειροκίνητη εισαγωγή κωδικών για όλα τα κομμάτια σας, υπάρχουν μερικές εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν με αυτό. Τόσο το Beatport Pro όσο και το Rekordbox επιτρέπουν την επισήμανση όλων των κομματιών σας με προσαρμοσμένες ετικέτες / κώδικες. Απλά να γνωρίζετε σε ποιο πεδίο αποθηκεύονται οι κωδικοί σας, επειδή θέλετε να βεβαιωθείτε ότι μπορούν να αναζητηθούν σε οποιοδήποτε λογισμικό DJ που χρησιμοποιείτε.

Εδώ είναι μια επισκόπηση βίντεο πώς να δημιουργήσετε ένα σύστημα κωδικοποίησης χρησιμοποιώντας το iTunes:

Πηγή: Djtechtools.com

 

Σχολιάστε εδώ...

Κοιτάξτε ακόμα

5+1 λόγοι για να χρησιμοποιήσεις το iTunes

Στο παρακάτω βίντεο θα δούμε για ποιούς λόγους μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το iTunes εμείς οι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *