Είναι πολλά τα dj software, Άρη… Part 2 - Djhellas.gr

Είναι πολλά τα dj software, Άρη… Part 2

Φάγαμε τα σαρακοστιανά μας, πετάξαμε τους χαρταετούς μας και τώρα είμαστε έτοιμοι να δούμε και τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς. Περνάνε διάφορες σκέψεις από το μυαλό όμως. Πως μία εταιρεία αποφασίζει να βγάλει ένα πρόγραμμα στην αγορά, όταν βλέπει πως η αγορά είναι κορεσμένη; Πολλά παρόμοια προγράμματα χωρίς κάτι το καινοτόμο. Κάθε εταιρεία και πρόγραμμα… Λεφτά δεν υπάρχουν…
Αν θέλετε να διαβάσετε το Part1 για Virtual Dj, Traktor και Serato πατήστε εδώ

4 – Rekordbox

Θα πιάσουμε τώρα το πολυαγαπημένο, τρομερό, απροβλημάτιστο, σταθερό και πάνω από όλα, καλαίσθητο Rekordbox Dj (ελπίζω να πήραμε την διαφήμιση κύριε αρχισυντάκτα μας…). Το παιδί της Pioneer, ξεκίνησε από πρόγραμμα διαχείρισης δισκοθήκης για τα cdj’s της και κατέληξε σε ολοκληρωμένο και αυτοτελές πρόγραμμα. Προφανώς υποστηρίζει τους δικούς της controllers. Μερικοί από αυτούς ερχονται με την full εκδοση. Υποστηρίζει DVS (αγορά ως ξεχωριστό πακέτο), Video (αγορά ώς ξεχωριστό πακέτο) και έξτρα FX (αγορά ως ξεχωριστό πακέτο). Στην αρχή ήταν μία ξεδιάντροπη κόπια του Serato DJ, όμως σιγά σιγά δείχνει τα δόντια του. Έχει πολύ καλές ιδέες μέσα και από όσα μου έχουν πει χρήστες του, αν και έχει ακόμα τις παιδικές ασθένειες των νέων προγραμμάτων (lag και κολλήματα), έχει πολύ καλή διαχείριση δισκοθήκης. Επίσης υποστηρίζει midi mapping ώστενα μπορέσετε να παραμετροποιήσετε και να χρησιμοποιήσετε controller άλλης εταιρείας. Από εκεί και πέρα, δεν καινοτομεί. Ότι κάνει και το Serato Dj, κάνει και το Rekordbox Dj.

Σαν εταιρεία που κατέχει τα σκήπτρα της αγοράς, δεν θα μπορούσε να μην φτιάξει και ένα dj software. Είναι απόλυτα λογικό. Οι controllers της πουλάνε σαν ζεστά ψωμάκια οπότε και η επιτυχία του Rekordbox DJ είναι τουλάχιστον δεδομένη. Αρκεί να φτιάξει ένα σταθερό πρόγραμμα. Αυτή είναι η πραγματική ανάγκη των dj’s. Επίσης καλό θα ήταν να εξοικειωθούμε όλοι μας με το Rekordbox. Όσοι παίζουν με cdj,το χρησιμοποιούν. Και είναι τσάμπα. Οπότε έχουμε ότι χρειαζόμαστε για να παίξουμε και με αναλογικά μέσα, συμβατά με το Rekordbox.

5 – Mixvibes Cross DJ

Η mixvibes είναι μία γαλλική εταιρεία δημιουργίας προγραμμάτων μουσικής. Αδικημένη, το λιγότερο. Έχει κάνει δυναμικό μπάσιμο πρόσφατα με 2 πολύ καλά προγράμματα, εκτός του Cross Dj. Το Remixlive (πρόγραμμα για παραγωγή μουσικής μέσω samples) και το Remixvideo που κάνει το visualization, παιχνίδι. Σαν εταιρεία, ποτέ δεν ήταν πρώτο όνομα όμως έχει μία σταθερή βάση χρηστών, υποστήριζε όλες τις πλατφόρμες και το Cross Dj, ενώ δεν καινοτομεί, κάνει αυτά που λέει σε πολύ προσιτή τιμή.
99 ευρώ για full πρόγραμμα, με video, DVS, HID support, παίζει με όλες τις κάρτες ήχου (για dvs). Έχει μηχανή midi mapping παρόμοια με εκείνη του Traktor οπότε το να παραμετροποιήσετε τον controller σας είναι παιχνίδι. Αν φυσικά δεν υπάρχει ο controller σας μέσα στην λιστα με τους υποστηριζόμενους controllers. Όλη η λίστα με τις δυνατότητες και τις διαφορές μεταξύ των επιλογών, βρίσκονται εδώ. Το καλό είναι πως παρέχει και intro έκδοση η οποία παρέχει κάποιες βασικές λειτουργίες. Μην περιμένετε θαύματα όμως. Το Πάσχα αργεί…

Για κάποιο περίεργο λόγο, αν άλλαζα πρόγραμμα και έφευγα από το Traktor, μάλλον για το Cross Dj με βλέπω. Το είχα χρησιμοποιήσει παλαιότερα και μου άρεσε πολύ ο τρόπος διαχείρισης της μουσικής δισκοθήκης. Άμεση απόκριση και λογικό layout. Απλά λειτουργεί και είναι τίμιο για τα λεφτά του.

6 – Algoriddim DJay Pro

Ένα πράγμα που θαυμάζω σε αυτό το πρόγραμμα είναι πως δεν πήγε στην εύκολη λύση του να υποστηρίζει όλες τις πλατφόρμες ώστε να μεγαλώσει το αγοραστικό του κοινό. Είναι αποκλειστικά για Apple με ολίγη από Android (για την πιο light έκδοση). Και πολύ καλά κάνει. Στοχευμένο κοινό οπότε έχει να αντιμετωπίσει λιγότερα προβλήματα από τα υπόλοιπα προγράμματα. Και να διαχειριστεί λιγότερους βλάκες…

Περισσότερο γνωστό ως το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσεις αν έχεις ipad (αυτή την ακριβή συσκευή για να κόβεις τα λαχανικά πάνω). Σιγά σιγά, οι εταιρείες κατασκευής controllers, το προσθέτουν στα υποστηριζόμενα προγράμματα και αυτό δείχνει την δυναμική που έχει. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απολύτως από τα υπόλοιπα προγράμματα. Το layout του είναι καθαρό και εύκολο στην πλοήγηση του. Υποστηρίζει οπτικά εφέ, πολυκάναλο ήχο και πάνω από 50 controllers της αγοράς.

Επειδή οι περισσότεροι που το χρησιμοποιούν είναι χρήστες ipad, οι εταιρείες έχουν προνοήσει να βάλουν θήκες στους controllers για να στέκεται το ipad. Πρακτικό.

Δεν είναι το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσω σύντομα γιατί δεν είμαι χρήστης OS X. Δεν έγραψα “χρήστης mac” γιατί πάντα υπάρχει η λύση του hackintosh. Όμως αν έμπαινα σε αυτή την διαδικασία, σίγουρα θα το δοκίμαζα για το ξεκούραστο layout του. Και από όσα έχω διαβάσει, απλά δεν κάνει κιχ (τα καλά της αποκλειστικότητας).

Κάπου εδώ τελειώνει και το δεύτερο μέρος του μίνι οδηγού. Έχοντας πληθώρα επιλογών, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Να δώσω όμως τροφή για σκέψη. Αν αύριο εμφανιζόταν ένα πρόγραμμα που δεν κολλούσε με τίποτα αλλά είχε τα απολύτως βασικά χαρακτηριστικά, θα θυσιάζατε τα έξτρα χαρακτηριστικά για την σταθερότητα;

“We should consider every day lost on which we have not danced at least once.”
― Friedrich Nietzsche

Ευχαριστούμε τον Midimod (Παναγιώτη Μάρκο) για το άρθρο του.

Σχολιάστε εδώ...

Κοιτάξτε ακόμα

Εγχειρίδια χρήσης στα Ελληνικά.

Σε αυτή την σελίδα μπορείτε να βρείτε μαζεμένα όλα τα εγχειρίδια χρήσης για προγράμματα και …