Είναι πολλά τα dj software, Άρη... Part 1 - Djhellas.gr

Είναι πολλά τα dj software, Άρη… Part 1

Έχεις αγοράσει το νέο σου λαπτόπιον και είσαι έτοιμος να ασχοληθείς σοβαρά με το digital djing. Μπαίνεις στο internet, πας στον αγαπημένο γκούκλι, γράφεις στην αναζήτηση, “dj softwares” και πατάς “enter”. Δύο μέρες μετά, βγάζοντας νέα αποτελέσματα συνέχεια, βλέπεις, απελπισμένος, ότι είναι πάρα πολλές επιλογές. Κάπου εκεί λοιπόν κλείνεις το internet, πουλάς το λαπτοπ και πας να παίξεις στο playstation, κάποιο παιχνιδάκι της προκοπής. Έχω μείνει πίσω στο gaming…

Υπάρχουν πάρα πολλά dj software στην αγορά, αυτή την περίοδο. Αυτό είναι καλό και κακό ταυτόχρονα. Καλό γιατί κάθε εταιρεία προσπαθεί να πρωτοτυπήσει και να δημιουργήσει το πιο άρτιο και σταθερό πρόγραμμα ώστε να αποκτήσει ένα μερίδιο της αγοράς και κακό γιατί η αγορά είναι αμείλικτη και δεν σηκώνει λάθη.

Προγράμματα εξαφανίστηκαν σε μία νύχτα (Torq) γιατί κανείς δεν τα χρησιμοποιούσε λόγω αστάθειας. Φτάσαμε όμως σε μία εποχή όπου τα dj software απλά κάνουν παπάδες. Από απομνημόνευση cue juggling performance (Serato) μέχρι step sequencing (Traktor) και video mixing (Virtual Dj).

Κάποτε όλα αυτά ήταν μακρινά όνειρα. Πολύ μακρινά… Από έναν πολύ πολύ μακρινό γαλαξία..

Από προγράμματα τσάμπα (mixxx) που είναι φτιαγμένα από την κοινότητα για την κοινότητα, μέχρι προγράμματα που κοστίζουν αρκετά (virtual dj) αλλά έχουν δυνατότητες απαραίτητες για την εργασία και χαρά μας. Ένα νέο φρούτο είναι και η πώληση ενός προγράμματος – κορμού (όχι το γλυκό με την σοκολάτα) και μετά, την δυνατότητα αγοράς μεμονωμένων δυνατοτήτων, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Προς το παρόν, το Serato και το Rekordbox είναι τα μόνα που λειτουργούν με αυτή την λογική. Ίσως στο μέλλον να πουλάνε τα προγράμματα με την γραμμή κώδικα…

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να δούμε τις διαθέσιμες επιλογές μας και να κάνουμε μία επιφανειακή ανάλυση τους. Μην περιμένετε κείμενα – σεντόνια για κάθε πρόγραμμα. Πάμε να τα πιάσουμε σιγά σιγά.

1 – Virtual DJ

Το πρόγραμμα που αγαπάμε να μισούμε. Το έχουμε χρησιμοποιήσει όλοι και όποιος ισχυριστεί το αντίθετο, υπάρχει μία ξεχωριστή θέση για αυτόν στην κόλαση. Πιθανότατα έχει την μεγαλύτερη βάση χρηστών παγκοσμίως. Τα κάνει όλα και συμφέρει. Video mixing, karaoke, δέχεται vst fx (τα χρησιμοποιούμε κυρίως στα προγράμματα παραγωγής μουσικής), διαβάζει τα παιδιά μετά το σχολείο και έχει μία από τις πιο καλές μηχανές αναζήτησης κομματιών, αν όχι την καλύτερη από όλα τα προγράμματα εκεί έξω. Είναι σταθερότατο. Σου βγάζει μεροκάματο χωρίς να σε αγχώνει. Έχει ισάξιο ήχο με τα υπόλοιπα προγράμματα. Η έκδοση 8 δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Υποστηρίζει το 95 % των controllers. Υπόστηρίζει και controllers που εμείς δεν τους έχουμε δει καν. Δέχεται πολλαπλές κάρτες ήχου και μπορεί να χρησιμοποιήσει τα DVS Vinyls άλλων προγραμμάτων.

Έχει μία πάρα πολύ δυνατή κοινότητα από πίσω. Και έχει και αξιόλογη ελληνική κοινότητα. Αρκετά από τα wiki του VDJ είναι μετεφρασμένα και στα ελληνικά για όσους δεν την κατέχουν την αγγλική γλώσσα.

Μπορεί να είναι ακριβό σαν πρόγραμμα αλλά θα το αγοράσετε μία φορά. Δείτε το σαν επένδυση. Από εκεί και πέρα, οι όποιες αναβαθμίσεις βγουν, είναι δωρεάν. Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη έκδοση. Η οποία θα βγει όταν εγώ κάνω b2b με τον Armin Van Buuren. Προσωπικά, το θεωρώ το πιο καλό πρόγραμμα για όσους παίζουν συνέχεια και δεν θέλουν να αγχώνονται με ειδικές ρυθμίσεις. Όμως μην σας ξεγελά η εμφάνιση του. Μπορεί να γίνει εξαιρετικά πολύπλοκο αν ασχοληθείτε με την vdj script του και φέρετε τον controllers στα μέτρα σας. Χρόνο να έχετε και διάθεση να βγάλετε τα μάτια σας στην οθόνη.

Παρέχεται και δοκιμαστική έκδοση ώστε να δείτε μέρος των δυνατοτήτων του.

2- Serato DJ

Ένας δυνατός παίκτης στην αγορά των dj software, λατρεύεται από όσους ασχολούνται με hip hop, trap, rnb και λοιπά συναφή είδη. Κυρίως λόγω του μη στατικού beagrid που έχει υιοθετήσει. Δεν υποστηρίζει όλους τους all-in-one controllers αλλά μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε σαν δευτερεύοντες, αρκεί να κάτσετε και να κάνετε midi mapping. Το DVS κομμάτι του είναι δυνατό όμως μπορείτε να το δουλέψετε μόνο με συγκεκριμένες κάρτες ήχου. Και πάλι όμως οι επιλογές είναι πολλές.

Πολλές από τις έξτρα δυνατότητες που παρέχει το Serato, πρέπει να τις πληρώσετε ξεχωριστά.

Τα βαμπίρ δεν είναι χορτοφάγα άλλωστε… Όμως και μόνο το πρόγραμμα να αγοράσετε, θα έχετε ότι χρειάζεστε για να παίξετε. Επίσης πολλοί controllers προσφέρουν την full έκδοση του Serato. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν βρείτε κάποιο συμβατό παλιό controller όπως το VCI – 300 της Vestax, σε καλή τιμή.

Από θέμα σταθερότητας τα πάει καλά. Βγάζει τα ψιλοπροβλήματα του αλλά όχι κάτι σημαντικό. Συνήθως όλα λύνονται σχετικά γρήγορα με κάποιο update. Έχει μεγάλη κοινότητα, αν χρειαστείτε βοήθεια αλλά δυστυχώς όλα είναι στα αγγλικά. Οπότε το google translate θα γίνει αδελφικός σας φίλος. Επίσης μπορείτε να βρείτε μεταφρασμένο το εγχειρίδιο χρήσης του Serato, εδώ (ναι είναι η προσωπική μου σελίδα).

Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, κυρίως λόγω της κλειστής λογικής του. Όμως η τιμή του είναι εξαιρετικά καλή και κατά καιρούς βγάζει και προσφορές. Με 100 euro έχεις full πρόγραμμα και είσαι άρχοντας. Εδώ θα βρείτε και την δοκιμαστική του έκδοση για να πάρετε μία ιδέα. Όμως πρέπει να έχετε συμβατό controller.

3- Traktor

Το πρόγραμμα που είτε θα το αγαπήσεις για αυτά που προσφέρει, είτε θα το μισήσεις για τα προβλήματα σταθερότητας που βγάζει κατά καιρούς. Έχει πολύ διαφορετική λογική από τα υπόλοιπα προγράμματα. Απευθύνεται κυρίως σε όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τα dj set τους με στοιχεία παραγωγής μουσικής.

Remix decks, Stems, Step sequencer…Από όλα έχει το μαγαζί. Αν φυσικά δεν σου κολλήσει το πρόγραμμα όταν πας να τα χρησιμοποιήσεις όλα μαζί (πλάκα κάνω).

Υποστηρίζει το 100% των midi controllers της αγοράς μέσω της μηχανής midi mapping που έχει. Από αρμόνια της πλάκας ως πολύπλοκους midi controllers πολλών εκατοντάδων ευρώ. Όμως όλα είναι θέμα χρήστη για το αν θα δουλέψουν. Επίσης υποστηρίζει όλες τις κάρτες ήχου όταν πρόκειται για αναπαραγωγή αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το DVS κομμάτι του (πηγαίνετε εκεί που λέει “ Scratch Certified “). Η ποιότητα ήχου του είναι πολύ καλή όπως και η ποιότητα των fx του. Ντεν έκι βίντεο μικσινγκ ντο μαγκαζί όμως. Μικρό το κακό.

Η σταθερότητα του είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του. Υπάρχουν εκδόσεις που δουλεύουν σωστά και υπάρχουν και εκδόσεις που αν παιζόντουσαν στο στοίχημα για τις πιθανότητες να κρασάρουν, οι στοιχηματικές θα κλείδωναν το παιχνίδι. Ίσως επειδή έχει πάρα πολλές δυνατότητες αλλά λίγο απαρχαιωμένο κώδικα (εκτίμηση μου) και έχει κρατήσει πολύ σαβούρα μέσα (το vdj 8 γράφτηκε από την αρχή). Η κοινότητα του είναι ενεργή, κυρίως γιατί πρέπει όλη την ώρα να λύνονται τα προβλήματα που προκύπτουν.

Για να βγάλετε μία άκρη, τουλάχιστον στην αρχή, κατεβάστε από εδώ, το εγχειρίδιο χρήσης του. Πάλι γκρίζα διαφήμιση. Ντροπή μου…

Το χρησιμοποιώ από τότε που αποφάσισα να ασχοληθώ με το midi mapping. Μου έχει αφήσει ανάμικτα συναισθήματα ως τώρα αλλά μου αρέσει ο δρόμος που ακολουθεί. Απευθύνεται στους παραγωγούς που θέλουν ένα οικείο, οπτικά, πρόγραμμα για τα dj set τους, καθώς και σε όσους παίζουν κυρίως E.D.M. Απλά χρειάζεται χρόνο για να το συνηθίσεις και να το φέρεις στα μέτρα σου…ή να σε φέρει στα δικά του…

Εδώ θα βρείτε την δοκιμαστική του έκδοση.

Φτάσαμε στο τέλος του πρώτου μέρους αυτού του μίνι οδηγού για τα dj software της αγοράς. Θα είναι τουλάχιστον ακόμα δύο άρθρα οπότε μείνετε συντονισμένοι.

“The only truth is music.”
                                                            ― Jack Kerouac

Ευχαριστούμε τον Midimod (Παναγιώτη Μάρκο) για το άρθρο του.

Σχολιάστε εδώ...

Κοιτάξτε ακόμα

Engine DJ 2.0

To Engine DJ κυκλοφόρησε μια ανανεωμένη έκδοση, την Engine DJ 2.0. Το νέα έκδοση φέρνει …