Μερικές συμβουλές για καλύτερο Djing

Σίγουρα το επάγγελμα του djing έχει υποστεί πολλές αλλαγές σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. Οι εργοδότες θέλουν dj/pr, η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει τους μισθούς και τις ημέρες εργασίας σε 1-2 μέρες την εβδομάδα και άλλα θέματα που λίγο πολύ όλοι τα γνωρίζουμε. Ας ασχοληθούμε όμως με εμάς. Τους djs. Στο παρών άρθρο θα θέλαμε να θίξουμε κάποια από τα εκούσια ή ακούσια ατοπήματα που πέφτουμε πολλοί από εμάς. Μην ξεχνάτε ότι στο τέλος του άρθρου μπορείτε να σχολιάσετε, αν με κάτι δεν συμφωνείτε ή θέλετε να προσθέσετε κάτι ακόμα.

1) Ποιότητα μουσικών αρχείων. Οι περισσότεροι από τον κλάδο μας, συνηθίζουν να κατεβάζουν τραγούδια από πηγές που αποδεδειγμένα έχουν αλλοιωμένο ήχο λόγω της συμπίεσης και κωδικοποίησης που χρησιμοποιούν. Με κύριο μέσο κατεβάσματος το youtube, τα αρχεία που κατεβαίνουν ΔΕΝ έχουν καλή ποιότητα. Ότι και να γράφει το bitrate, υπάρχουν προγράμματα, όπως το spec που αναλύουν και αποδεικνύουν την κακή ποιότητα των αρχείων.

2) Έλλειψη αυτοσχεδιασμού και διαφορετικότητας. Οι περισσότεροι, ακολουθούν το ρεύμα της εποχής και παίζουν τραγούδια των charts ή γενικά ότι είναι της μόδας. Με αρκετό ψάξιμο όμως, μπορούμε να ανακαλύψουμε διαμαντάκια που δεν είναι σε κανένα chart και να παίξουμε λίγο διαφορετική μουσική από το δίπλα μαγαζί. Και γιατί όχι, ας καταφέρουμε να τα κάνουμε εμείς επιτυχίες.

3) Ευκολία απόκτησης μουσικής και αφομοίωσης της. Με τις ευκολίες του download σήμερα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να κατεβάζει ακόμα και χιλιάδες τραγούδια κάθε μέρα ή και ακόμα ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει ένα σκληρό δίσκο με αρκετά terrabytes μουσικής. Αυτό όμως, από μόνο του, δεν λέει κάτι. Τι να το κάνω αν έχω χιλιάδες τραγούδια αλλά ΔΕΝ τα έχω ακούσει, επεξεργαστεί και αφομοιώσει? Προτιμώ να έχω πολύ λιγότερα τραγούδια αλλά να ξέρω μέχρι και το κάθε κόψιμο του τραγουδιού και το κάθε drop. Παλιά δεν είχαμε φακέλους, κλειδιά και bpm, ξέραμε όμως τα κομμάτια τόσο καλά που τα ταιριάζαμε μια χαρά.

4) Παίζουμε ότι είναι της μόδας. Έχω δει πολλούς djs να παίζουν πχ trap, minimal κλπ, απλά επειδή είναι της μόδας και έχουν δει 2-3 festivals με φτασμένους djs και νομίζουν ότι μπορούν να γίνουν ίδιοι. Μα πως να παίξεις καλά, όταν δεν αγαπάς και δεν έχεις μεράκι για αυτό που παίζεις. Παίξτε αυτό που σας αρέσει και αγαπάτε πραγματικά, καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε. Και αν παίζεται τα πάντα για περισσότερες εμφανίσεις, καλύτερα να κάνετε λιγότερες εμφανίσεις αλλά πιο καλές και ποιοτικές. Σε βάθος χρόνου θα σας ανταμείψουν.

5) Μονοτονία. Έχω πάει σε club και ο dj δεν ξέφυγε από τα 126-127 bpm χωρίς κοψίματα και peak. Ένας μονότονος ρυθμός για 4 ώρες. Βέβαια παίζει ρόλο και το είδος της μουσικής που παίζει. Αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις, λίγο με μια ωραία αλλαγή, λίγο με κάποιο εφέ, μπορείς να το κάνεις πιο ενδιαφέρον. Ο Skrillex, παρότι η μουσική του είναι λίγο μακριά από τα γούστα μου, οφείλω να παραδεχτώ ότι κάνει το πρόγραμμα του άνω – κάτω με την ευρηματικότητα του.

6) Αμάθεια σχετικά με τον εξοπλισμό μας. Ο κάθε dj που θέλει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία, οφείλει να ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά τον εξοπλισμό του. Και το software και το hardware. Έχω φίλο, που κάθε φορά που θέλει να παίξει μουσική, μου ζητάει μέχρι και να του περάσω τα κομμάτια από στικάκι (που του έχει δώσει άλλος φίλος), στον υπολογιστή του. Όσο και αν φαίνεται ακραίο περιστατικό, είναι πραγματικό. Μάθετε τα πάντα για το πρόγραμμα σας και τα μηχανήματα σας. Εκτός ότι θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες τους, θα ξέρετε και πως θα αντιδράσετε σε κάποιο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει την στιγμή που παίζετε.

7) Μην βαριέστε να ψάξετε. Οι ομάδες στο facebook και τα forums, έχουν φτιαχτεί για να συζητάνε και να αλληλοβοηθιούνται τα μέλη μεταξύ τους. Σαφέστατα υπάρχουν απορίες που είναι δύσκολη η λύση τους ή απαιτούν εξαιρετικά γρήγορη επίλυση, αλλά υπάρχουν και απορίες που γίνονται επειδή ο ερωτών, βαριέται να ψάξει λίγο και μόνος του στο internet και τα θέλει όλα έτοιμα. Με λίγα λόγια, είναι κρίμα να γίνεται μια ερώτηση από επαγγελματία dj, τι είναι πχ. το gain.

8) Χαλάστε λεφτά αφού πληρώνεστε από αυτό. Κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε και για τα τραγούδια, αλλά ας σταθούμε στα προγράμματα και στα μηχανήματα που δεν τα πληρώνουμε τόσο συχνά. Στον υπολογιστή μου, μπορεί να έχω σπασμένα photoshop,office κλπ. αλλά τα εργαλεία της δουλειάς μου όμως τα έχω πληρώσει. Γιατί έχουν βγάλει τα λεφτά τους. Αν και δεν είμαι της άποψης οτι αν έχεις σπασμένο πρόγραμμα, στάνταρ θα έχεις και κρασάρισμα (είδαμε και τα original), προτιμώ να έχω αγορασμένο, το εργαλείο της δουλειάς μου, για την καλύτερη λειτουργία, τις αναβαθμίσεις και την τεχνική υποστήριξη. Επίσης δεν μπορώ να δεχτώ, άνθρωπος που παίζει σε μαγαζί, να παίζει με mouse και split καλώδιο ή με controller από το jumbo και να βγάζει ένα άθλιο ήχο. Δεν θα πω κάτι γιατί παίζει με mouse και όχι με controller, γιατί το αποτέλεσμα μετράει. Αν κάποιος σπέρνει έστω και με touchpad, τότε μπράβο του. Απαιτείται όμως να είναι άψογο αυτό που βγαίνει στα ηχεία. Οπότε τουλάχιστον πρέπει να υπάρχει μια ποιοτικότατη κάρτα ήχου.

9) Οργανώστε την συλλογή σας σωστά. Από την στιγμή που υπάρχουν έτοιμα εργαλεία που μας κάνουν την ζωή πιο εύκολη και μας ελευθερώνουν περισσότερο χρόνο (sync, bpm, κλειδιά κλπ), ας οργανώσουμε σωστά την συλλογή μας ανά είδος, δυναμικότητα, κλειδιά ή bpm, φτιάχνοντας hotcues για πιο γρήγορες και δημιουργικές αλλαγές. Ένα από τα εργαλεία που μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, είναι και το mixed in key. Μια άλλη λύση είναι η δημιουργία και smart playlist που περιγράφουμε εδώ αναλυτικά.

10) Πείτε και κανένα όχι, αλλά με διπλωματία και ευγένεια. Ξέρουμε οτι οι καιροί είναι δύσκολοι και προσπαθούμε να καλοπιάσουμε πελάτες και εργοδότες. Αν μου παραγγείλει πελάτης κάτι που κολλάει στο ύφος του μαγαζιού και την στιγμή, δεν βλέπω το λόγο να μην το βάλω. Πελάτης έχει ζητήσει από φίλο dj αν μπορεί να του βάλει ένα κομμάτι που δεν υπήρχε πιο κατάλληλο για εκείνη την στιγμή, αλλά ο φίλος μου, του είπε όχι γιατί απλά “δεν δέχεται παραγγελιές”.
Αλλά πολλές φορές οι απαιτήσεις είναι εξωπραγματικές. Οι 9 στους 10 djs ή θα τους κάνουν το χατήρι ή θα απαντήσουν μονολεκτικά και επιθετικά και θα βαρύνουν την ατμόσφαιρα. Εμένα όσες φορές μου έχουν ζητήσει κάτι παράλογο, απαντάω στο στυλ, μακάρι να πήγαινε να το έβαζα, ίσως λίγο αργότερα, δεν το έχω, ίσως την επόμενη φορά κλπ. Κατά 99% δεν είχα πρόβλημα ποτέ.
Και για να δούμε τι είναι παράλογο. Έπαιζα σε rock bar Σάββατο βράδυ, γεμάτο μαγαζί από ροκάδες, στην hot στιγμή της βραδιάς και να παίζω Kiss και Rolling Stones και με πλησιάζει πελάτης και μου ζητάει Ρίτα Σακελλαρίου. ΑΛΗΘΕΙΑ….. Εντάξει εκεί κάνεις πως δεν ακούς.

Σχολιάστε εδώ...

Κοιτάξτε ακόμα

facebook live

Πως να κάνετε live streaming τα dj sets σας στο Facebook.

Σε αυτό το βίντεο θα δούμε πως μπορείτε να κάνετε άμεσα live streaming τα dj …