Noodio.fm: Μία νέα μουσική κοινότητα (+100 προσκλήσεις)!!! - Djhellas.gr

Noodio.fm: Μία νέα μουσική κοινότητα (+100 προσκλήσεις)!!!

To Νoodio.fm θέλει να συνεισφέρει στην Ελληνική μουσική σκηνή, δίνοντας την δύναμη στους ίδιους τους ακροατές να ακούσουν, να ψηφίσουν και να αναδείξουν τα καλύτερα συγκροτήματα και τους μουσικούς της χώρας μας.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Το Νoodio.fm δεν είναι απλά ένα ραδιόφωνο. Πρόκειται για μία πλατφόρμα προώθησης των πιο ταλαντούχων νέων μουσικών στο κοινό που πραγματικά τους ενδιαφέρει… σε εκείνους που μπορούν να έρθουν στην επόμενη συναυλία τους.

Το διαδίκτυο και το mp3 άλλαξαν ριζικά την μουσική βιομηχανία, που προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί με βάση τα νέα δεδομένα. Το CD πέθανε, και έδωσε την θέση του σε νέους τρόπους διάδοσης μουσικού περιεχομένου κυρίως μέσω δημοφιλών υπηρεσιών streaming όπως το Spotify και το Pandora. Έχουμε πλέον απευθείας πρόσβαση στη παγκόσμια μουσική δημιουργία και αυτό είναι καλό σε μεγάλο βαθμό για εμάς τους ακροατές, όχι όμως απαραιτήτως και για τις μπάντες και τους μουσικούς. τα έσοδα για τους καλλιτέχνες από τα δικαιώματα χρήσης των κομματιών τους είναι πενιχρά.

Ο David Lowery των Camper Van Beethoven σχολιάζει χαρακτηριστικά:

“My song got played on Pandora 1 million times and all I got was $16.89, less than what I make from a single Tshirt sale! “

Πλέον τα έσοδα των μουσικών συγκροτημάτων προέρχονται ως επί το πλείστο από τις συναυλίες και εάν δεν ανήκεις σε μία από τις λίγες εκείνες μπάντες με απήχηση στο εξωτερικό, οι συναυλίες σου γίνονται στη χώρα σου. Για αυτό το σκοπό, το Noodio θέλει να συνδέσει τις μπάντες της χώρας μας με το εγχώριο κοινό. Βασίζεται επίσης στην πεποίθηση ότι υπάρχουν πραγματικά καταπληκτικοί μουσικοί και συγκροτήματα στην Ελλάδα. Και όπως και να το κάνουμε, σε αγγίζει διαφορετικά όταν ανακαλύπτεις ότι μία πραγματικά εξαιρετική μπάντα ζει… δίπλα σου.

noo2

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ NOODIO.FM

Οι ακροατές του Noodio.fm έχουν την δυνατότητα να ακούσουν δωρεάν μουσική είτε ανεξαρτήτως είδους είτε με βάση το μουσικό είδος της επιλογής τους. Στην παραπάνω εικόνα φαίνεται screenshot της κατηγορίας rock του Νoodio. Στο επάνω μέρος της οθόνης υπάρχει ο player της εφαρμογής, από όπου ο ακροατής μπορεί να επιλέξει σταθμό (μουσικό είδος), να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη ή την μπάντα που ακούει και φυσικά να ψηφίσει εάν του αρέσει ένα μουσικό κομμάτι. Ακολουθούν οι καλλιτέχνες της κατηγορίας ιεραρχημένοι με βάση την δημοτικότητας τους, όπως αυτή προκύπτει από το σύστημα ψηφοφορίας του Νoodio. Κάνοντας κλικ πάνω σε μία μπάντα, ο ακροατής οδηγείται στη προσωπική της σελίδα (ένα παράδειγμα φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί), όπου μπορεί να δει συγκεντρωτικά τις πρόσφατες ενημερώσεις της στα social media (ειδήσεις, φωτογραφίες, video) και φυσικά να ακούσει την μουσική της.

noo3

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ NOODIO.FM

Το Νoodio είναι ανοιχτό και δωρεάν για όλα τα ελληνικά συγκροτήματα ανεξαρτήτως μουσικού είδους, αν και απευθύνεται ως επί το πλείστο στην ανεξάρτητη μουσική σκηνή. Η εγγραφή μίας μπάντας γίνεται πολύ εύκολα μέσω της σελίδας της στο Facebook με ένα μόνο κλικ. Το Νoodio δημιουργεί αυτόματα την προσωπική σελίδα (προφίλ) της μπάντας (ένα παράδειγμα εμφανίζεται στην παραπάνω εικόνα) και την επικαιροποιεί με ειδήσεις, φωτογραφίες και video που συλλέγει αυτόματα από τα κοινωνικά δίκτυα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει η μπάντα από την μεριά της είναι να ανεβάσει* τα καλύτερα κομμάτια της, για να συμπεριληφθούν στα playlists του Νoodio.

*Το Νoodio προτρέπει την χρήση άδειας Creative Commons για τον δωρεάν διαμοιρασμό της μουσικής ενός συγκροτήματος, αλλά δίνει και την δυνατότητα επιλογής πιο παραδοσιακών αδειών All Rights Reserved.

VOTE FOR MUSIC

Στον πυρήνα του Νoodio κρύβεται ένας αλγόριθμος ψηφοφορίας δικής μας έμπνευσης και υλοποίησης που κατανέμει τις ψήφους των ακροατών στα μουσικά κομμάτια υπό την μορφή credit για τους καλλιτέχνες. Με βάση το credit των κομματιών, και κατ’ επέκταση των καλλιτεχνών, καθορίζεται η σύνθεση των playlists του Νoodio και αναδεικνύονται οι καλύτερες μπάντες ανά μουσικό είδος, τόσο γενικά, όσο και περιοδικά (band of the week/month). Με τον τρόπο αυτό το Νoodio προσφέρει έναν πλήρως δημοκρατικό και αξιοκρατικό τρόπο στην ίδια την κοινότητα των ακροατών να αναδείξει τις καλύτερες ελληνικές μπάντες. Επιπλέον, συνδέει τους καλλιτέχνες με τους fans τους σε κάθε πόλη της Ελλάδας, ώστε να γνωρίζουν πού είναι πιο δημοφιλείς και να οργανώσουν/προωθήσουν καταλλήλως τις επόμενες ζωντανές εμφανίσεις τους.

noo4

Η ΟΜΑΔΑ

Το Νoodio ξεκίνησε ως διπλωματική εργασία των φοιτητών Χριστόφορου Βαρακλιώτη, Χριστόφορου Δημητριάδη και Αργύρη Στεργίου, στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την επίβλεψη του Νικόλαου Νανά. Περισσότερα από τρία χρόνια μετά ή ιδρυτική ομάδα των παραπάνω τεσσάρων και εξωτερικοί συνεργάτες συνεχίζουν την προσπάθειά τους να συνεισφέρουν στην ελληνική μουσική σκηνή.

ΟΙ ΣΥΝΙΔΡΥΤΕΣ

varakΧριστόφορος Βαρακλιώτης the UX guy.

Τον συνα-ντούμε σε δροσερά και σκιερά περιβάλλοντα να γράφει javascript ακούγοντας σουηδικό death. Τον πλησιάζουμε ήρεμα προσφέροντας του sugar treats. Είδος υπό εξαφάνιση.

 


dimitr

Χριστόφορος Δημητριάδης ο “Javas”.

Ακούει Progressive Metal ως αυθεντικός science geek και έχει το ρόλο του Back-end Architecture & System Administrator στο Noodio, όταν δεν πίνει μπύρες.

 


sterg

Αργύρης Στεργίου επί παντός επιστητού.

Ρωτήστε τον για την μουσική βιομηχανία στο διαδίκτυο, ή γνωρίστε τον από κοντά ως συνδιοργανωτή των “Music Art Talks” σε κάποιο Αθηναϊκό καφέ. Όταν δεν τρέχει για να δικτυωθεί και να προωθήσει το Νoodio, συνεισφέρει στο υπολογιστικό του υπόβαθρο και όχι μόνο.


nanas

Νικόλαος Νανάς ο “μέντορας”.

Υπήρξε σίγουρα ακαδημαϊκός στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Διαδικτύου. Στις μέρες μας προσπαθεί να μεταλλαχθεί σε Web Entrepreneur. Είναι συνιδρυτής στο noowit.com και συνεισφέρει στο Noodio μέσω σφοδρότατου brain storming.

 


ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

koutsofΤάσος Κουτσοφάβας ο designer.

Ο συνιδρυτής της outboxed.gr μας κάνει περήφανους για την αισθητι-κή και την ευχρηστία του Νoodio.fm.

 


 

skiadΓιώργος Σκιαδόπουλος biz guy και κιθαρίστας των Ex-Girlfriend’s Perfume.

Επειδή δεν μπορούμε να τα ξέρουμε και να τα κάνουμε όλα, η αρωγή ενός μουσικού για το business development του Νoodio συμπληρώνει την συνταγή της επιτυχίας.

 


 

 

ques

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πότε και πώς σας ήρθε η ιδέα για το Noodio;

Το Νoodio ξεκίνησε ως μία διπλωματική εργασία το 2010, και βασίστηκε σε πολύ καλή γνώση του παγκόσμιου ιστού, του αντίκτυπου που αυτός είχε στη μουσική βιομηχανία, αλλά και των αλγορίθμων ψηφοφοριών και πληροφοριακών συστάσεων που χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν και να προβάλουν τις πιο σημαντικές πληροφορίες στα πλαίσια μίας κοινότητας χρηστών. Χρειάστηκαν ωστόσο τρία χρόνια για να ωριμάσει η ιδέα, ο σχεδιασμός και οι τεχνολογίες που συνθέτουν το Noodio.fm

Από πού προέρχεται το όνομα “Noodio”;

Είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των λέξεων “Νους” και “Radio”. Το Noodio “μαθαίνει” τις συλλογικές προτιμήσεις των ακροατών του και προσαρμόζει αναλόγως και συνεχώς τόσο το τι ακούν όσο και το τι βλέπουν οι επισκέπτες του.

Πώς διαφέρει από άλλα μουσικά sites και υπηρεσίες music streaming όπως το Spotify;

Το Νoodio δεν είναι παγκοσμιοποιημένο αλλά τοπικό εσκεμμένα και αυτό το διαφοροποιεί σημαντικά σε σχέση με τα περισσότερα μουσικά sites και υπηρεσίες. Μπορεί μέσω του Noodio οι καλλιτέχνες να μην εκτίθενται (ακόμη) στο παγκόσμιο κοινό, αλλά δεν συναγωνίζονται και με τις αναρίθμητες μπάντες σε όλο τον κόσμο και τα μεγάλα ονόματα που προσελκύουν την πληθώρα των ακροατών και των εσόδων. Χρησιμοποιεί εσκεμμένα έναν αλγόριθμό ψηφοφορίας και όχι εξατομικευμένων συστάσεων για να συνδέσει τους μουσικούς με το εγχώριο κοινό με τρόπο δημοκρατικό και αξιοκρατικό. Στόχος του είναι να βοηθήσει τελικά την συνεύρεση των συγκροτημάτων και των fans τους στα πλαίσια μίας συναυλίας.

Πώς σκοπεύετε να έχετε έσοδα;

Προς το παρών το Νoodio είναι δωρεάν για όλους, ακροατές και καλλιτέχνες. Φυσικά θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε σύντομα έσοδα για ευνόητους λόγους και δεδομένης της έλλειψης χρηματοδότησης, ειδικά για τα startups της επαρχίας. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα προσθήκης διαφημίσεων τόσο στα πλαίσια της ραδιοφωνικής μετάδοσης, όσο και στα πλαίσια της ίδιας της εφαρμογής (όπως κάνει και το spotify). Οι διαφημίσεις ωστόσο αυτές θα είναι τοπικές και θα στοχεύουν ως επί το πλείστο στο μουσικό μας κοινό. Μας ενδιαφέρει περισσότερο να συνεισφέρουμε στην προώθηση και αν είναι δυνατόν να εμπλακούμε στη διοργάνωση των ζωντανών εμφανίσεων των καλλιτεχνών του Noodio.

Ποιά είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Είμαστε ακόμη στην αρχή. Θα πρέπει πρώτα από όλα να μάθουμε από τα σχόλια των πρώτων ακροατών και συγκροτημάτων μας. Ήδη έχουμε πολλές προσθήκες στα σκαριά. Θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε ένα νέο hub για την ανεξάρτητη μουσική σκηνή και να δώσουμε την ευκαιρία στους πραγματικά αξιόλογους μουσικούς και τις φανταστικές μπάντες της χώρας μας να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους.

Τί προσφέρει το Noodio.fm στους ακροατές και τους καλλιτέχνες;

Το Noodio δίνει την δυνατότητα στους ακροατές του να ακούσουν καλή μουσική, που οι ίδιοι αναδεικνύουν. Τους δίνει επίσης την δυνατότητα να πλοηγηθούν στην Ελληνική μουσική σκηνή, να ανακαλύψουν και να μάθουν για συγκροτήματα της διπλανής πόρτας που πραγματικά το αξίζουν. Στους καλλιτέχνες το Noodio προσφέρει ένα νέο κανάλι μέσα από το οποίο μπορούν να ακουστούν, αλλά και να αξιολογηθούν αξιοκρατικά. Τους προσφέρει επίσης μία πλατφόρμα για να εντοπίσουν το κοινό τους και να το προσεγγίσουν παίζοντας ζωντανά και όχι μόνο.

diakr

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Μάρτιος 2015, Β’ Φάση i-bank: 5ος Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας. Ανάμεσα στους 20 φιναλίστ. https://www.nbg.gr/el/i-bank/i-bank-competition

Νοέμβριος 2014 Creative Business Cup: Διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας από τους Industry Disruptors. Ανάμεσα στους 10 φιναλίστ του διαγωνισμού. http://industrydisruptors.org/index.php/competitions/creative-business-cup

Ιούλιος 2014 Ideatree: 1ος Διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. 7o Βραβείο (Ιούλιος 2014). http://ideatree.gr Βραβεία 2014: http://tinyurl.com/lxa5ott

Ιούλιος 2014, 5ος Γύρος Building Global Innovators. Web Accelerator. Ανάμεσα στους 10 φιναλίστ στον τομέα Enterprise IT & Smart Data. http://buildingglobalinnovators.eu Ιούνιος 2014

Metavallon: Web Accelerator. Ανάμεσα στους 15 φιναλίστ. http://metavallon.org

 

Επίσης το Noodio.fm, προσφέρει στους αναγνώστες του Djhellas.com, 100 προσκλήσεις για εγγραφή στην υπηρεσία του!

Για να εγγραφείτε πατήστε εδώ

 

 

  

 

 

Σχολιάστε εδώ...

Κοιτάξτε ακόμα

Αυστρία: Ραδιοφωνικός DJ κλειδώθηκε στο στούντιο και έπαιζε για δύο ώρες το «Last Christmas»

Ένας ραδιοφωνικός DJ στην Αυστρία επέλεξε έναν μάλλον ανορθόδοξο τρόπο για να βάλει τους ακροατές …