Οργανώστε σωστά την συλλογή σας!

Η αυξηση της τεχνολογίας και στον τομέα της μουσικής, στην ουσία ήταν ευχή και κατάρα. Το καλό είναι οτί πλέον μπορείτε να έχετε μια τεράστια συλλογή και να την έχετε μαζί σας. Πράγμα που ήταν πολύ δύσκολο σε εποχές βινυλίου ή ακόμα και cd. Το κακό είναι οτί η τόσο εύκολη απόκτηση τραγουδιών μπορεί να βγει εύκολα εκτός ελέγχου και να μην μπορείτε να βρείτε το επόμενο κομμάτι, ανάμεσα σε τόσα χιλιάδες άλλα.

Ο Ryan Dejaegher από το djtechtools θα μας δείξει με 5 εργαλεία πως να επανακτήσουμε τον έλεγχο της δισκοθήκης μας.


1. Εσείς.

Ναι εσείς. Είστε το πρώτο εργαλείο για την ξεκαθάριση της μουσικής. Ο καλύτερος dj δεν είναι αυτός με την μεγαλύτερη συλλογή αλλά αυτός που γνωρίζει καλύτερα την συλλογή του. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί με την μουσική σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα δύσκολο κομμάτι, ειδικά σε νέους djs που αισθανονται οτι δεν έχουν πολλά τραγούδια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φτιάχνουν σύντομα μια τεράστια συλλογή με μέτρια κομμάτια.

Ένας καλός τρόπος είναι την επόμενη φορά που θα επιλέγετε ένα κομμάτι, να κάνετε στον εαυτό σας κάποιες ερωτήσεις.

1. Αν αυτό το κομμάτι δεν ήταν δωρεάν, θα το αγόραζα?

2. Που και πότε θα το παίξω? Γίνετε συγκεκριμένος.

3. Πόσες φορές το έχω ακούσει? το ακούω συνεχώς στο spotify ή soundcloud?


2. Mixed in Key (PC/MAC)

screenshot_MixedInKey7

Με το συγκεκριμένο εργαλείο μπορείτε να αναλύσετε τα τραγούδια σας. Η ανάλυση αυτή δίνει τα κλειδιά του τραγουδιού, τα Bpm, τον ρυθμό, καθώς και δημιουργεί αυτόματα Cue points σε καίρια σημεία του κομματιού.

Περισσότερες πληροφορίες στο site του προγράμματος.


3. Metabliss (Mac και σύντομα σε pc)

MetaBliss_Screenshot_Retina

Το metabliss  προέρχεται από την ίδια ομάδα του Mixedinkey και αναλαμβάνει να φτιάξει τα metatags των τραγουδιών σας. Μπορεί να φτιάξει ένα κοινό όνομα για εγγραφές που έχουν κάποιες μικροαλλαγές αλλά αναφέρονται στο ίδιο πράγμα. Π.χ. αν έχετε ως καλλιτέχνη τα ονόματα Jayz, jay-z, JayZ, Jay Z, μπορείτε να τα κάνετε άμεσα όλα ως Jay Z. Ή στα είδη, αν έχετε hip hop, hip-hop, hiphop, μπορείτε να τα κάνετε όλα hip hop.


4. TuneUp  (Mac/Pc)

jpg

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα που αναλαμβάνει να καθαρίσει μαγικά όλη την συλλογή σας. Στηρίζετε πάνω στο itunes και στο media player. Επίσης αναλαμβάνει να διαγράψει και διπλά αρχεία.

Η μαγεία όμως του προγράμματος είναι οτι αναλύει όλο το κομμάτι και δεν στηρίζεται στα metadata. Αυτό σημαίνει οτί και σε ένα κομμάτι άδειο από metadata, το TuneUp αναλαμβάνει να το ενημερώσει.


5. Smart Playlists (iTunes)

Not-Analyzed

Με αυτό το τρόπο μπορείτε να φτιάξετε έξυπνες λίστες, σύμφωνα με τα φίλτρα που θέλετε εσείς. Π.χ. Τραγούδια με κλειδί 1Α και bpm από 120 έως 130.

Screen-Shot-2015-03-19-at-8.48.08-AM
 

Επαναλαμβάνουμε οτί όλα τα παραπάνω εργαλεία μπορόυν να βοηθήσουν πραγματικά στην οργάνωση της συλλογής. Αλλά πάνω από όλα προυποθέτει την πολύ καλή επιλογή κομματιών από εσας. Μια άψογα οργανωμένη συλλογή από μέτρια κομμάτια, θα είναι πάντα μια συλλογή από μέτρια κομμάτια.

Σχολιάστε εδώ...

Κοιτάξτε ακόμα

7 Τρόποι/Ιδέες να αξιοποιήσεις τον ελεύθερο χρόνο σου.

Σε αυτό το βίντεο, θα δούμε 7 τρόπους που μπορείς να αξιοποιήσεις στον ελεύθερο χρόνο …