Rekordbox 5: Είναι καλύτερη η νέα έκδοση;

Πρόσφατα η Pioneer DJ αναβάθμισε το Rekordbox στην 5 version. Αυτή η έκδοση όμως είναι καλύτερη, σταθερότερη και γενικά καλύτερη από τις προηγούμενες 4.xx εκδόσεις;

Νέα εμφάνιση.

Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνουμε οτι έχει αλλάξει το user interface του προγράμματος. Είναι πιο σκούρο, πιο επίπεδο και δίνει την αίσθηση οτι διαχειρίζεται τον χώρο πολύ καλύτερα.

Djhellas.gr - Rekordbox 5

Σχεδιαστικά φαίνεται πλέον σαν ένα σοβαρό πρόγραμμα για Djing, παρά σαν ένα απλό βοηθητικό εργαλείο. Πολλοί έχουν επισημάνει τις ομοιότητες στο σχεδιασμό του Rekordbox με αυτό του Serato DJ.

Οι προτιμήσεις εξακολουθούν να είναι ένα βασανιστήριο.

Djhellas.gr - Rekordbox 5

Για κάποιο παράξενο και ανεξήγητο λόγο, οι ρυθμίσεις του rekordbox εξακολουθούν να είναι ένας εφιαλτικός προορισμός. Έχουν αλλάξει τόσες εκδόσεις με τόσες πολλές αλλαγές στην εμφάνιση, αλλά όταν πατάμε το γραναζάκι το ρυθμίσεων, ανακαλύπτουμε ένα πραγματικό εφιάλτη του user experience.

Νέα sound engine

Με την νέα έκδοση, το rekordbox διαθέτει έναν νέο μηχανισμό “koretech” που θεωρείται ο κορυφαίος του είδους. Πιο γρήγορο φόρτωμα τραγουδιών, καλύτερη ανάλυση, αλλαγή κλειδιών με sync, καλύτερη διαχείριση της δισκοθήκης κλπ. Επειδή όμως μερικές φορές τέτοιες αλλαγές στις εκδόσεις μπορεί να παρουσιάσουν κάποιες ασυμβατότητες ή αστάθειες με έναν υπολογιστή, καλό θα είναι εκτεταμένα τεσταρίσματα για επιβεβαίωση καλής λειτουργίας. Όχι δηλαδή εγκατάσταση πριν από ένα live.

Export mode: Ανάλυση των τραγουδιών

Κατά την ανάλυση των τραγουδιών, το κομμάτι που φαίνεται να παίρνει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι η δημιουργία κυματομορφής. Οι διαδρομές θα φτάσουν μέχρι το 99% να τελειώσουν την ανάλυση και στη συνέχεια να κολλήσουν. Αυτό συνέβη και στις παλαιότερες εκδόσεις του Rekordbox, οπότε δεν πρόκειται για τεράστια αλλαγή.

Στη νέα έκδοση του Rekordbox, ο τρόπος με τον οποίο τα κομμάτια αναλύονται από προεπιλογή άλλαξε. Οι χρήστες ενδέχεται να παρατηρήσουν μια μικρή επιβράδυνση στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ανάλυση. Η Pioneer DJ μας πληροφορεί ότι αυτό γίνεται γιατί η ανάλυση τραγουδιών γίνεται με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβια.

Ο χρόνος ανάλυσης είναι ελαφρώς μεγαλύτερος στο rekordbox V5.0, γιατί στη νέα μηχανή ανάλυσης, δεν αναλύει μόνο το ρυθμό μουσικής, αλλά και τη δομή της μουσικής. Η εφαρμογή της ανάλυσης των δομών μουσικής βελτιώνει την ακρίβεια της ανίχνευσης του ρυθμού εκτός beat / down.

Η “ανάλυση της δομής της μουσικής” δείχνει ότι το Rekordbox προσπαθεί να κάνει καλύτερη δουλειά στην ανίχνευση της διατύπωσης τραγουδιών. Στην πράξη, αυτό θα σήμαινε καλύτερη τοποθέτηση beatbrid και λιγότερα σφάλματα με grid σε intros και εκτός beat.

Export mode: Εισαγωγή playlist

Πλεόν το rekordbox έχει έναν ολοκληρωμένο τρόπο για να μπορείτε να μεταφέρετε όλη την συλλογή σας από usb drive στον νέο σας υπολογιστή. Μπορείτε να εισαγάγετε ολόκληρους φακέλους – συμπεριλαμβανομένων κάθε playlist και track – από μονάδες USB. Αν έχετε ήδη διαθέσιμα κομμάτια στη βιβλιοθήκη σας, η Rekordbox παρουσιάζει μια χρήσιμη οθόνη προειδοποίησης:

Performance Mode: Keyboard Mode

Υπάρχει μια νέα λειτουργία  στο αναπτυσσόμενο μενού για κάθε deck που ονομάζεται “Keyboard”. Αυτό επιτρέπει στους DJs να παίξουν cues σε μια ολόκληρη οκτάβα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, η οποία είναι ιδανική για εκείνους τους χρήστες που αγαπούν να παίζουν με τονικότητα.

Πόσο συχνά οι DJs θα επωφεληθούν από αυτή τη λειτουργία εξαρτάται πραγματικά από το πόσο επικεντρωμένοι είναι σε αυτή. Αν τα κομμάτια σας έχουν πολλά cuepoints και  σας αρέσει να κάνετε τονικές μίξεις , θα είναι ανεκτίμητο. Αν ποτέ δεν χρησιμοποιείτε cuepoints, η λειτουργία “keyboard” πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Key Shifting

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της νέας έκδοσης είναι και η δυνατότητα να κάνουμε sync με βάση το κλειδί. Εκτός δηλαδή από τα bpm, αν θέλουμε να κάνουμε μια αρμονική μίξη με τονικότητα σε δύο κομμάτια που έχουν διαφορετικό κλειδί, τώρα μπορούμε.

Σύνδεση USB

Μια άλλη βελτιστοποίηση σε αυτή την έκδοση, είναι η δυνατότητα, ένας χρήστης να μπορεί να συνδέσει πάνω στον υπολογιστή μας ένα usb stick ή μια SD κάρτα και να δει αμέσως όλη την συλλογή του, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Οπως ακριβώς και με τα CDJs.

Σε σχέση με τον ανταγωνισμό

Το rekordbox έχει δείξει για τα καλά τα δόντια του, στην αρένα με τα προγράμματα djing. Με πολλές λειτουργίες που το Serato ήδη διαθέτει, κάνει τους χρήστες του Traktor να κοιτάνε τις αναβαθμίσεις του rekordbox με φθόνο. Αν η Native Instruments, θέλει να παραμείνει στον αγώνα, θα πρέπει να ξεκολλήσει και να κάνει ριζικές αναβαθμίσεις.

Πηγή: Djtechtools.com

 

Σχολιάστε εδώ...

Κοιτάξτε ακόμα

Pioneer DDJ-REV1 DDJ-REV7

Δύο νέα controllers σειράς REV από την Pioneer

Η Pioneer έβγαλε 2 νέα controllers με τις ονομασίες DDJ-REV1 και DDJ-REV7. Αυτό που κάνει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *