Τα Stems της Native Instruments πάνε την παραγωγή μουσικής σε άλλο επίπεδο! - Djhellas.gr

Τα Stems της Native Instruments πάνε την παραγωγή μουσικής σε άλλο επίπεδο!

Πρόσφατα η Native Instruments μας παρουσίασε τα Stems, το νέο τύπο μουσικών αρχείων της, που θα αλλάξει τα δεδομένα της μουσικής παραγωγής και του Remixing. Οι απορίες που δημιούργησαν με την πρωτοποριακή αυτή κίνησή τους ήταν αρκετές. Έτσι δημιούργησαν το stems-music.com , μια ιστοσελίδα με πληροφορίες σχετικά με τα Stems και τα οφέλη του. Γίνεται μάλιστα και μια πρώτη γνωριμία με το Stems Creator Tool.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

 

 

Τι ακριβώς είναι τα αρχεία Stems;

Stem File

Ένα αρχείο Stem σας επιτρέπει να αλληλεπιδράσετε ξεχωριστά με τέσσερα διαφορετικά μουσικά στοιχεία ενός κομματιού (για παράδειγμα, μπάσο, ντραμς, φωνητικά και μελωδία), τροποποιώντας τα μεμονωμένα ενώ παίζετε, και δημιουργώντας instrumentals, remixes και mashups. Ουσιαστικά σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε τα στοιχεία κάθε Stem και όχι ολόκληρου του τραγουδιού όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Απαραίτητο βοήθημα είναι το Stem Creator Tool.

 

 

 

Χρησιμοποιώντας τον Stem Creator Tool

Stem Creator Tool

Το ερώτημα τώρα βέβαια είναι πώς δημιουργείς Stems και τι ακριβώς συμβαίνει με τα Stems σε ένα ολοκληρωμένο κομμάτι. Ευτυχώς η Native Instruments αυτή την φορά μοιράστηκε περισσότερες λεπτομέρειες για το εργαλείο που ασχολείται με αυτή τη διαδικασία.

Το εργαλείο αρχικά εισάγει τέσσερα στοιχεία ενός κομματιού, το καθένα από αυτά σαν ξεχωριστό αρχείο, μαζί με ένα stereo master ολόκληρου του κομματιού. Μετά την επεξεργασία το αποτέλεσμα αποθηκεύεται σε ένα αρχείο mp4 (μορφή “ανοιχτή” σε επεξεργασία από μελλοντικούς χρήστες και προγράμματα).

Το Stems Creator Tool δεν είναι ακόμη διαθέσιμο, αλλά η αναμενόμενη ημερομηνία κυκλοφορίας του είναι τον προσεχή Ιούλιο μαζί με το Traktor 2.9.0 σε free download έκδοση.

 

 

 

Παίζοντας με αρχεία Stems

Stem Deck Controllers

Όταν κυκλοφορήσει ο Traktor 2.9.0, ο καλύτερος τρόπος για να παίξετε και να επεξεργαστείτε Stems θα είναι με τον Traktor Kontrol D2 , τον Kontrol S8 και τον Kontrol F1 με το Traktor Pro 2. Ο Kontrol S8 και ο Kontrol D2 έχουν το πλεονέκτημα της έγχρωμης οθόνης και έτσι οι DJ μπορούν πραγματικά να δουν τις κυματομορφές στην οθόνη.

Ωστόσο τα Stems θα μπορούν να αναπαραχθούν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα/μηχάνημα παίζει mp4 αρχεία. Εάν το πρόγραμμα/μηχάνημα δεν υποστηρίζει Stems τότε το κομμάτι θα παίζει σε stereo.

 

Στόχος της Native Instruments είναι ολοένα και περισσότεροι DJs/παραγωγούς να εξοικειωθούν με τα Stems, περνώντας την παραγωγή μουσικής σε άλλο επίπεδο. Άραγε θα τα καταφέρει;

 

Σχολιάστε εδώ...

Κοιτάξτε ακόμα

Σχολιασμός για το Traktor 3 από τον Midimod.

Κυκλοφόρησε επιτέλους το Traktor 3 από την Native Instruments με αρκετές διαφορές και βελτιώσεις από …