Τι είναι οι Smart Playlists και πως τις φτιάχνουμε? - Djhellas.gr

Τι είναι οι Smart Playlists και πως τις φτιάχνουμε?

Οι Smartplay lists (έξυπνες λίστες) είναι μία δυνατότητα που παρέχεται από αρκετά προγράμματα οργάνωσης μουσικής συλλογής (media monkey, itunes) και μερικές φορές ενσωματώνεται σε djing προγράμματα όπως Virtual Dj , Serato κλπ. Επειδή όμως το Traktor δεν έχει την δυνατότητα αυτή, θα δούμε πως το κάνουμε μέσα από το iTunes.

Σε πολλούς όμως (όπως εμένα) δεν τους εξυπηρετεί ο τρόπος λειτουργίας του iTunes, θα δείξω και έναν τρόπο να φτιάξουμε smart playlist για το Traktor με το Media Monkey.

Ας δούμε όμως πρώτα, τι ακριβώς είναι η smart playlist και τι διαφορά έχει από έναν μουσικό φάκελο ή μια απλή playlist.

Ένας απλός φάκελος έχει μέσα τραγούδια ταξινομημένα με ένα τρόπο. Ανάλογα το είδος του φακέλου. Μπορεί ανά είδος, ανά χρονολογία, ανά καλλιτέχνη κλπ. Δηλαδή κάποιος μπορεί να έχει τον φάκελο House, και μετά υποφακέλους 2013,2014,2015,2016 κλπ. Αν όμως θέλει να διαχωρίσει και όλα αυτά π.χ. Ανα βαθμολογία, Bpm κλπ, φαντάζεστε τι χαμός μπορεί να γίνει από υποφακέλους.

Μια απλή playlist από την άλλη, φτιάχνεται χειροκίνητα ή από κάποιο φάκελο. Δηλάδή έστω οτί θέλουμε μια playlist που να έχει μέσα τραγούδια house, του 2015,2016 και bpm 125-128, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μία άδεια playlist, μετά να μπούμε σε όλους τους φακέλους house, σε όλους τους υποφακέλους με χρονολογίες 2015 και 2016, να sortάρουμε ανα bpm και να μαρκάρουμε όλα τα τραγούδια από 125-128 bpm και να τα προσθέσουμε στην playlist που έχουμε φτιάξει. Σκεφτείτε αν πρέπει να βάλουμε και άλλα κριτήρια (βαθμολογία κλπ), τι διαδικασία πρέπει να γίνει.

Μια Smart playlist όμως έρχεται να κάνει αυτή την δουλειά. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμπληρώσουμε τα κριτήρια που θέλουμε και η smart playlist θα “τσιμπήσει” από όλη την συλλογή μας τα κομμάτια που πληρούν τα κριτήρια και θα μας τα εισάγει σε μία νέα playlist μέσα σε δευτερόλεπτα. Δηλαδή μπορώ να φτιάξω άμεσα μία playlist με Techno, 125-128 bpm,2015-2016 χρονολογία και που να τα έχω βαθμολογήσει με 3 αστέρια και πάνω. Οπότε έχω ένα gig που θέλω να παίξω αυτά? Κάνω σε δευτερόλεπτα την playlist μου και είμαι έτοιμος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να δουλέψει σωστά μια smart playlist επιβάλλεται τα βασικά Tags να είναι συμπληρωμένα σωστά. Στο iTunes πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα bpm analyzer. Αν δηλαδή θέλω να φτιάξω την παραπάνω playlist και το techno κομμάτι στο genre είναι δηλωμένο σαν progressive, λογικό είναι οτί δεν θα το “πιάσει”. Το ίδιο ισχύει και για rating, χρονολογίες, κλπ…

Ας δούμε όμως πως φτιάχνουμε τις smart playlists…

α) …στο iTunes και τις βλέπουμε στο Traktor.

 

β) …στο Media Monkey και τις βλέπουμε στο Traktor.

Δουλεύει με παρόμοιο τρόπο με το iTunes αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι πρώτα για να μπερδέψουμε το Traktor και να δει το Media Monkey σαν iTunes. Επίσης ΠΡΟΣΟΧΗ, αν ο φάκελος της μουσικής σας είναι στα Ελληνικά, δεν θα δουλέψει.

  1. Κατεβάζουμε αυτό το αρχείο 
  2. Το ξεζιπάρουμε στον φάκελο C:\Users\YourUserName\AppData\Roaming\MediaMonkey\ Scripts\Auto
  3. Πάμε στον φάκελο C:\Program Files\MediaMonkey\Scripts ή C:\Program Files (x86)\MediaMonkey\Scripts
  4. Επεξεργαζόμαστε το αρχείο scripts.ini και προσθέτουμε τον κώδικα 

    Κώδικας

    [ExportITunes] FileName=Auto\Export to iTunes library-xml.vbs ProcName=Export Order=5 DisplayName=Tracks and Playlists (&iTunes library.xml) Description=Exports all tracks and playlists to an iTunes library.xml file Language=VBScript ScriptType=1
  5. Μετά πάμε στις ρυθμίσεις του Traktor, στο File management και στο path του iTunes Music Library δηλώνουμε το path του αρχείου iTunes Music Library.xml που βρίσκεται στο φάκελο του Media Monkey (C:\Users\YourUserName\AppData\Roaming\MediaMonkey).

Σχολιάστε εδώ...

Κοιτάξτε ακόμα

facebook live

Πως να κάνετε live streaming τα dj sets σας στο Facebook.

Σε αυτό το βίντεο θα δούμε πως μπορείτε να κάνετε άμεσα live streaming τα dj …