Τι να κάνετε αν πέσει ποτό στον εξοπλισμό σας. - Djhellas.gr
Dj Booth

Τι να κάνετε αν πέσει ποτό στον εξοπλισμό σας.

Όλοι τρέμουμε στην ιδέα μήπως και μας συμβεί τέτοιο δυσάρεστο περιστατικό. Δηλαδή να πέσει ποτό ή μπύρα στον εξοπλισμό μας. Στο controller μας, στο λάπτοπ κλπ. Ας δούμε παρακάτω τι πρέπει να κάνουμε.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι η ταχύτητα που πρέπει να ενεργήσουμε.

Σαφέστατα όλοι πρέπει να συνεχίσουμε την βραδιά χωρίς να κοπεί η διασκέδαση, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Στο παρόν άρθρο θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση που αποσυνδέσουμε τον εξοπλισμό μας. (πχ μπορεί να συνεχίσει άλλος dj, το περιστατικό έγινε στο τέλος της βραδιάς κλπ).

1. Τραβήξτε τα καλώδια τροφοδοσίας και την μπαταρία (στην περίπτωση φορητού υπολογιστή).

Ο πρώτος άμεσος κίνδυνος είναι τα βραχυκυκλώματα που μπορεί να γίνουν μέσα στις συσκευές μας. Το υγρό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, οπότε μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να κάψει διάφορα εξαρτήματα του μηχανήματος. Αν το μηχάνημα αυτό χρησιμοποιεί και μπαταρία, όπως το λάπτοπ για παράδειγμα, θα πρέπει να αφαιρεθεί και αυτή.

2. Αφαιρέστε τα καλώδια USB

Τα καλώδια USB έχουν ισχύ 5V στα 500mA για να δίνουν ρεύμα στα midi controller και στις κάρτες ήχου. Αυτά πρέπει να καταργηθούν αμέσως για τους ίδιους λόγους που περιγράφονται στο πρώτο σημείο.

3. Γυρίστε ανάποδα το μηχάνημα σας.

Με αυτό το τρόπο έχουμε την πιθανότητα να απομακρύνουμε το υγρό από το μηχάνημα, πριν φτάσει σε ευαίσθητα κυκλώματά του.

4. Αποσυνδέστε τα καλώδια ήχου.

Αφαιρέστε και τα καλώδια ήχου γιατί και αυτά μπορεί να περιέχουν κάποια ενέργεια.

5. Σκουπίστε όσο περισσότερα υγρά μπορείτε.

Προσπαθήστε να στεγνώσετε τα εργαλεία σας και τη γύρω περιοχή όσο καλύτερα μπορείτε. Βρείτε μια πετσέτα, χαρτί ή κάποιο ύφασμα και σκουπίστε όλα τα υγρά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει τα πάντα όσο καλύτερα μπορείτε. Ο εξοπλισμός μπορεί και να έχει σωθεί από αυτά τα βήματα μέχρι στιγμής αλλά ακόμα είμαστε στην αρχή.

Λύσιμο του μηχανήματος.

Το μηχάνημά σας μπορεί να είναι στεγνό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές – ή ότι θα λειτουργήσει και πάλι. Ας ελπίσουμε ότι καταφέρατε να περιορίσετε τις ζημιές που προκλήθηκαν ακολουθώντας τα προηγούμενα βήματα.

Το πρόβλημα τώρα είναι, πώς το υγρό που έχει μείνει μέσα, μπορεί με τα σάκχαρα και τα άλατα που έχει, να καταστρέψει όλες τις μεταλικές επαφές των κυκλωμάτων. Οπότε θα πρέπει να το ανοίξουμε. Αυτό σημαίνει οτί θα χαθεί η εγγύηση, αν υπάρχει. Ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψιν οτί η εγγυήσεις δεν καλύπτουν την πτώση υγρού. Άρα δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα.

Μεταφερθείτε σε κάποιο σημείο που να μην μπορεί να προκαλέσει στατικό ηλεκτρισμό. Δηλαδή μακριά από χαλιά, μάλλινα πουλόβερ κλπ. 

Ξεκινήστε αφαιρώντας τα κουμπιά και τα κουμπιά των fader. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τις βίδες στο πίσω μέρος, σημειώνοντας ακριβώς πού πηγαίνουν. Ακόμα καλύτερα μπορείτε να τις ταξινομήσετε στο τραπέζι, με την σειρά που αφαιρούνται.

Είναι σημαντικό να μην πιέζετε να βγει τίποτα, ειδικά στην περίπτωση φορητών υπολογιστών. Συχνά έχουν πολλά κλιπς που πρέπει να ταιριάζουν άψογα, οπότε αν βλέπετε οτι κάτι θέλει πολύ πίεση να βγει, προσέξτε μήπως έχετε ξεχάσει να αφαιρέσετε καμιά βίδα. Επίσης μεγάλη προσοχή στις καλωδιοταινίες.

Τώρα μπορείτε να αξιολογήσετε τη ζημιά. Αφαιρέστε όλες τις πλακέτες κυκλωμάτων και τα πλαστικά ή μεταλλικά μέρη, προσέχοντας τις θέσεις των καλωδίων και των εξαρτημάτων. Σημείωση: Ο φορητός υπολογιστής σας διαθέτει μπαταρία CMOS, η οποία μοιάζει με μπαταρία ρολογιών. αυτό πρέπει να αφαιρεθεί επίσης.

Καθαρισμός.

Τώρα πρέπει να πλύνετε τα κατεστραμμένα μέρη με καθαρό νερό. Αυτό δεν είναι τόσο τρελό όσο φαίνεται. Όσο δεν υπάρχει πίεση, τα μηχανήματά σας θα επιβιώσουν αυτό το βήμα. Οπότε αφήστε τις πλακέτες κάτω από την βρύση για 5 λεπτά περίπου, με νερό που τρέχει χωρίς πίεση. Για ένα φορητό υπολογιστή, καλύτερα να το αφήσετε όλη τη νύχτα για να αποφορτιστεί τελείως πριν το βάλετε κάτω από την βρύση. Το θέμα μας είναι να αφαιρέσετε εντελώς οτιδήποτε από το ζημιογόνο υγρό είχε πέσει στην συσκευή.

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό αλκοόλ, αποσταγμένο νερό ή καθαριστικό επαφής για αυτή τη διαδικασία. Χρησιμοποιούμε όμως νερό επειδή είναι φτηνό και όλοι έχουμε μια βρύση κοντά μας. Αν το νερό όμως είναι ιδιαίτερα σκληρό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποσταγμένο νερό για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μετά από όλα αυτά χρησιμοποιήστε ένα σεσουάρ για να στεγνώσετε αποτελεσματικά όλα τα μέρη του μηχανήματος. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην χρησιμοποιήσετε υψηλή θερμοκρασία και λιώσει κάνα εξάρτημα. Βάλτε χλιαρό αέρα χωρίς ιδιαίτερη πίεση και στεγνώστε πολύ καλά όλα τα κομμάτια. Δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος υγρασίας μετά από αυτό το βήμα.

Επανασυναρμολόγηση

Όταν όλα είναι στεγνά και καθαρά, ήρθε η ώρα να τα βάλουμε ξανά μαζί. Εάν είχατε σημειώσει από που αφαιρέσατε τι, τότε αυτό το βήμα θα είναι ιδιαίτερα απλό.

Η ώρα της αλήθειας

Τώρα έφτασε η στιγμή της αλήθειας. Στην καλύτερη περίπτωση, θα δουλέψει με την μία χωρίς κανένα πρόβλημα ή θα έχει κάποιο κουμπί ή fader κολλημένο, οπότε θα πρέπει να ξαναγίνει καλύτερος καθαρισμός σε αυτό το σημείο. Σε χειρότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί αλλαγή κάποιο εξάρτημα ή δεν θα ανάψει καν.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε όμως οτί η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία. Οφείλουμε να προστατεύουμε τον εξοπλισμό μας και να αποφεύγουμε να έχουμε πολύ κοντά ποτά, μπύρες και άλλα υγρά που μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα.

Πηγή: Djtechtools.com

 

Σχολιάστε εδώ...

Κοιτάξτε ακόμα

facebook live

Πως να κάνετε live streaming τα dj sets σας στο Facebook.

Σε αυτό το βίντεο θα δούμε πως μπορείτε να κάνετε άμεσα live streaming τα dj …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *