Τί θα χρειαστείς μικρέ εκκολαπτόμενε dj; Οεο; (Laptop) - Djhellas.gr

Τί θα χρειαστείς μικρέ εκκολαπτόμενε dj; Οεο; (Laptop)

Πήρες λοιπόν την μεγάλη απόφαση να ασχοληθείς με το djing. Έψαξες μέσα σου και κατάλαβες ότι το θες τόσο πολύ ώστε να κάνεις όλες τις θυσίες που περιέγραψα στο προηγούμενο άρθρο μου.

Ας δούμε λοιπόν τί θα χρειαστούμε, τόσο στο κομμάτι του εξοπλισμού, όσο και στο κομμάτι του λογισμικού. Θεωρώ ως δεδομένο το γεγονός ότι ένα ποσοστό 70%-80% θα καταπιαστεί με το digital djing, οπότε και εγώ θα ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι. Ας ξεκινήσουμε.

01) Σταθερός υπολογιστής ή / και laptop.

02) Controller

03) Dj software

04) Μουσική

05) Ακουστικά

06) Ηχεία

07) Καλώδια

08) Πολύμπριζο

09) Χώρο να τα βάλουμε όλα πάνω.

10) Σακίδιο πλάτης για να τα βάλουμε μέσα αν πάμε να παίξουμε κάπου

Σταθερός υπολογιστής ή λάπτοπ.

Όλοι έχουμε από ένα στο σπίτι μας. Πολλοί έχουμε σταθερό υπολογιστή και λάπτοπ. Οπότε έχουμε καλύψει ήδη το 30% του αναγκαίου εξοπλισμού. Δεν χρειάζεται να είναι υπολογιστής μεγάλων δυνατοτήτων. Και με υπολογιστή 4ετίας μπορούμε να κάνουμε άνετα την δουλειά μας. Εδώ είναι το σημείο όπου θα πουν πολλοί ότι έχουν λάπτοπ με παλαιότερα υποσυστήματα και τρέχουν άνετα το dj software της επιλογής τους. Θα συμφωνήσω. Όμως δεδομένου του ότι θέλουμε να αγοράσουμε κάτι που θα σηκώνει το software για τα επόμενα 2-3 χρόνια, είναι λογικότερα να πάρουμε λάπτοπ που είναι 3-4 χρόνων και όχι πιο παλιό.

Υπάρχουν πολλά καταστήματα μεταχειρισμένων / ανακατασκευασμένων υπολογιστών όπου μπορούμε να βρούμε φτηνό και καλό λαπτοπ. Με 300 – 400 ευρώ είσαι άρχοντας. Και κάπου εδώ θα βγουν οι κάτοχοι mac και θα πουν, ότι κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα mac και να ξεμπερδεύει από τώρα. Λογικό και σωστό. Όμως απευθυνόμαστε στον πιτσιρικά που έχει μαζέψει τα λεφτά από τα κάλαντα, έχει πρήξει τους γονείς του και έχει κάνει ότι αγαθοεργία μπορούσε, στους παππούδες / γιαγιάδες, ώστε να έχει ένα σεβαστό ποσό στην τσέπη του. Και ένα mac τετραετίας, δεν θα το βρεις με λιγότερα από 600 ευρώ. Αργότερα που θα έχουμε αποκτήσει πείρα και θα έχουμε βγάλει τα πρώτα χρήματα από το djing (σας ακούω που γελάτε…), θα είμαστε σε θέση να αγοράσουμε mac.

Προς το παρόν όμως, ας μείνουμε σε κάποιο windows pc. Και γιατί να επιλέξουμε μεταχειρισμένο παλαιότερης τεχνολογίας; Γιατί με αυτό τον τρόπο μας δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουμε ένα πολύ δυνατό λάπτοπ, για τα δεδομένα της τότε εποχής, χωρίς να δώσουμε έναν σκασμό λεφτά. “Μα η τεχνολογία προχωράει…” ακούω να λέει κάποιος στο βάθος. Φυσικά και προχωράει. Όμως είναι λογικότερο να αγοράσεις σήμερα ένα λάπτοπ με 400 ευρώ, το οποίο πριν 4 χρόνια έκανε 1500 ευρώ (hp elitebook 8470p) παρά να δώσεις 500 ευρώ για ένα λαπτοπ που αξίζει σήμερα 500 ευρώ. Έχουν την ίδια τιμή αλλά όχι την ίδια αξία.

*Προσοχή όμως να είναι Grade A και όχι Grade B ή C.

Τι να προσέξουμε στο λάπτοπ που θα αγοράσουμε.

  • Να έχει τουλάχιστον 2πύρηνο επεξεργαστή, κατά προτίμηση της Intel. Με οποιονδήποτε i5,i7 (υπάρχουν και διπύρηνοι i7) 3ης γενιάς, θα έχουμε καλύψει τόσο το djing κομμάτι, όσο και την μελλοντική ενασχόληση μας με την παραγωγή. Μία μικρή διευκρίνιση. Κάποιες εταιρείες dj software και hardware, παρουσιάζουν προβλήματα με AMD επεξεργαστές. Όπως επίσης και με κάποιες κατασκευάστριες εταιρείες λάπτοπ όπως η Sony.
  • Τουλάχιστον 8 GB RAM. Και με 4 θα κάνουμε δουλειά, όμως έχουν πέσει τόσο πολύ οι τιμές που το κόστος της επιπλέον RAM είναι αμελητέο σε σχέση με τα οφέλη της. Και όλα τα προγράμματα τραβάνε όση πιο πολύ RAM μπορούν. Επίσης τα οφέλη των 64bit προγραμμάτων ( να εκμεταλλεύονται περισσότερη RAM, να τρέχουν πιο γρήγορα κλπ ) δικαιολογούν το κόστος απόλυτα.
  • Θα πρέπει το λάπτοπ να έχει Windows 7 / 10 64bit για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί πάνω από 4 GB RAM.
  • Σκληρό δίσκο με ταχύτητα 7200 rpm τουλάχιστον ή SSD. Η ταχύτητα του σκληρού δίσκου είναι σημαντική γιατί από αυτήν εξαρτάται η αμεσότητα φόρτωσης των κομματιών στο dj software καθώς και στην γενικότερη λειτουργία. Όσο πιο μεγάλη η ταχύτητα του σκληρού δίσκου, τόσο πιο γρήγορα θα βρίσκει την πληροφορία που θέλουμε. Η αγορά SSD δίσκου θα πρέπει να είναι στα μελλοντικά σχέδια μας όμως. Θα βελτιώσει το κομμάτι της ταχύτητας, αισθητά. Για αρχή δεν μας είναι απαραίτητος γιατί τα οικονομικά μας είναι πεσμένα.
  • Οθόνη 14.1 ιντσών με ανάλυση 1600 x 900 και πάνω. Επειδή δεν χρειαζόμαστε μεγάλη οθόνη για να παίξουμε μουσική, με μία οθόνη 14.1 ιντσών και 1600 x 900 ανάλυση, θα έχουμε όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά του software, χωρίς να κουβαλάμε ένα μεγάλο / βαρύ λάπτοπ. Εγώ χρησιμοποιώ το Traktor με 4 decks και καλύπτουν σχεδόν όλη την οθόνη.
  • Να έχει τουλάχιστον 3 θύρες usb ώστε να μπορούμε να συνδέσουμε τον controller, μία εξωτερική κάρτα ήχου (σε περίπτωση που ο controller δεν έχει καλή κάρτα ήχου ή δεν έχει καθόλου) και ένα ποντίκι (δεν είμαστε συνηθισμένοι όλοι στο trackpad). Και το usb hub είναι μία λύση με την προϋπόθεση ότι θα είναι ρεύματος. Γιατί ρεύματος; Γιατί αν έχουμε 3 usb συσκευές στο hub, αυτές θα τραβάνε ρεύμα από την θύρα usb του υπολογιστή. Και μπορεί να μην φτάνει το διαθέσιμο ρεύμα και για τις τρεις συσκευές. Με το usb hub ρεύματος, πάλι θα υπάρχει διαμοιρασμός του bandwidth όμως. Δηλαδή θα μπορεί να μετακινήσει συγκεκριμένο μέγιστο όγκο δεδομένων, κάθε φορά.
  • Να μην ζεσταίνεται πολύ. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το διαπιστώσουμε με γυμνό μάτι. Μόνο ύστερα από περιήγηση στο διαδίκτυο, διαβάζοντας reviews εδώ και εδώ, μπορούμε να μάθουμε τις μέγιστες τιμές θερμοκρασίας που πιάνουν τα μοντέλα των λάπτοπ που μας ενδιαφέρουν. Κάνουμε copy – paste το μοντέλο του λάπτοπ στο google, προσθέτουμε και την λέξη “review” και ξεκινάμε το διάβασμα. Σημασία παίζει και η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας όπως και η σκόνη που έχει μαζέψει το λάπτοπ μέσα. Καλό θα ήταν, το λάπτοπ να μην έχει ανεξάρτητη κάρτα γραφικών (ανεβάζει κατά πολύ την θερμοκρασία του λάπτοπ) ή αν έχει, να μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε μέσω bios ή μέσω κάποιου άλλου προγράμματος. Οι ενσωματωμένες κάρτες γραφικών των επεξεργαστών, είναι υπεραρκετές για djing και για κάποια ελαφριά επεξεργασία εικόνας οπότε είμαστε καλυμμένοι.
  • Βάρος. Συνήθως τα λαπτοπ δεν έχουν αρκετό βάρος από μόνα τους όμως όταν έχουμε να κουβαλήσουμε λαπτοπ, controller, ακουστικά, βάση λάπτοπ / controller και καλώδια, το συνολικό βάρος μπορεί άνετα να ξεπεράσει τα 7 κιλά. Αν έχουμε αυτοκίνητο, πάει στο καλό (άλλη λέξη είχα στο μυαλό μου αλλά με έκοψαν από την αρχισυνταξία…), πετάμε το σακίδιο μέσα και πάμε. Αν όμως πρέπει να μετακινηθούμε με ΜΜΜ, θα έχουμε θέμα με την μέση μας και την πλάτη μας, σε χρόνο dt. Γι’αυτό και προτείνω λαπτοπ 14.1 ιντσών. Σωστή αναλογία μεγέθους, βάρους και οθόνης.
  • Δυνατότητα αναβάθμισης υποσυστημάτων. Αυτό δεν αφορά πολλούς όμως σε μερικά λαπτοπ μας δίνεται η δυνατότητα να αναβαθμίσουμε σχετικά εύκολα, ακόμα και τον επεξεργαστή. Θεωρητικά γίνεται σε όλα τα λαπτοπ. Πρακτικά, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Για να μάθουμε την μεγαλύτερη δυναμικότητα επεξεργαστή που μπορεί να δεχτεί το λαπτοπ μας, απλά διαβάζουμε το εγχειρίδιο χρήσης του λάπτοπ και ψάχνουμε για το σημείο που αναφέρει όλους τους πιθανούς επεξεργαστές που μπορείς να επιλέξεις. Συνήθως αυτός ο πίνακας βρίσκεται στην αρχή.

Και κάπου εδώ τελειώνει το πρώτο κεφάλαιο αυτού του μίνι οδηγού πάνω στον απαραίτητο εξοπλισμό. Κλείνοντας, θα προτείνω μερικά μοντέλα υπολογιστών καθώ και μερικά καταστήματα μεταχειρισμένων υπολογιστών, όπου μπορείτε να ψάχνετε.

Καταστήματα + λαπτοπ :

Nexus Service

Από το συγκεκριμένο κατάστημα έχω αγοράσει το σημερινό μου λαπτοπ, ένα Hp Elitebook 8470p. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Αν επισκεφθείτε την σελίδα, να έχετε κατά νου πως τα χαρακτηριστικά των λαπτοπ δεν είναι όλα ίδια. Για παράδειγμα, αν έχει 10 ίδια μοντέλα HP  Elitebook 8470p, μπορεί τα χαρακτηριστικά τους να διαφέρουν. Οπότε καλό θα ήταν να πάρετε ένα τηλέφωνο και να ρωτήσετε.

Dell Latitude E 6430 / review (είναι για το 6430s αλλά είναι σχεδόν ίδια)
Lenovo Thinkpad T420 / review
Lenovo Thinkpad T430s / review

Ilionlaptop

Επειδή ψάχνω ένα HP Elitebook 8570p με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έπεσε το μάτι μου σε αυτή την σελίδα. Έχει αρκετά καλά λαπτοπ σε λογικές τιμές. Με την διαθεσιμότητα δεν έχω μάθει τί γίνεται.

Dell Latitude E 6440 (πάει λίγο ακριβότερα) / review
HP Elitebook 8570p (είναι το μόνο 15άρι που προτείνω) / review

Dell Latitude E 6430 / review

Staren Computers

Και σαν τελευταία πρόταση, συστήνω τον Γιώργο Πούλογλου γιατί εκτός από τεχνικός υπολογιστων είναι και dj οπότε μπορεί να σας κατατοπίσει για την επόμενη αγορά σας. Εγώ, σαν Μάρκος, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την Dell και την HP ως τώρα. Όμως η δική μου γνώμη έχει δημιουργηθεί από την δική μου εμπειρία. Οπότε μπορεί να διαφέρει από την δική σας. Με αυτή την διευκρίνιση, θα κλείσω το πρώτο μέρος αυτού του οδηγού προς ναυτιλωμένους. Μέχρι το επόμενο άρθρο, μην ξεχνάτε τα τρία βασικότερα πράγματα ενός καλού dj : “practice,practice,practice”.

““Οι άνθρωποι δεν ήταν πάντα εδώ για εμένα αλλά η μουσική ήταν”
― Taylor Swift

Midimod over and out…

Ευχαριστούμε τον Midimod (Παναγιώτη Μάρκο) για το άρθρο του.

Σχολιάστε εδώ...

Κοιτάξτε ακόμα

facebook live

Πως να κάνετε live streaming τα dj sets σας στο Facebook.

Σε αυτό το βίντεο θα δούμε πως μπορείτε να κάνετε άμεσα live streaming τα dj …