Ωτοασπίδες: Προστατεύστε την ακοή σας - Djhellas.gr

Ωτοασπίδες: Προστατεύστε την ακοή σας

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι επαγγελματίες μουσικοί, αλλά και όσοι ενασχολούνται με τη μουσική σε διάφορα επίπεδα –όπως είναι ερασιτέχνες μουσικοί, μουσικόφιλοι, djs, εργαζόμενοι και θαμώνες νυχτερινών μαγαζιών κ.α. εκτιμούν ιδιαίτερα την αίσθηση της ακοής και φροντίζουν ώστε να μένει αναλλοίωτη παρά τις υψηλές εντάσεις που συχνά εκτίθενται. Η καθημερινή έκθεση κάποιων ανθρώπων σε ήχο υψηλής έντασης ή και μεγάλης διάρκειας πολλές φορές μπορεί να επιφέρει άσχημες επιπτώσεις στην ακοή τους και γι΄αυτό το λόγο, οι άνθρωποι αυτοί επενδύουν στην πρόληψη της αλλοίωσης της ακοής, χρησιμοποιώντας ωτοασπίδες. Υπάρχουν ειδικές ωτοασπίδες οι οποίες είναι σχεδιασμένες για χρήση από μουσικούς, μουσικόφιλους και επαγγελματίες DJs και οι οποίες προστατεύουν το όργανο της ακοής –το αυτί- από βλάβες.

Ανατομία Αυτιού

Για να μπορέσει κανείς να καταλάβει γιατί και με ποιόν τρόπο μπορούν οι υψηλές και συνεχόμενες εντάσεις να βλάψουν το αυτί, θα πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα σχετικά με την ανατομία και λειτουργία του αυτιού.

Το αυτί είναι το όργανο της ακοής και αποτελείται από ένα μέρος εξωτερικό και ένα εσωτερικό μέρος. Το εξωτερικό μέρος του αυτιού καλείται εξωτερικό αυτί και είναι κι αυτό που είναι διακριτό σε κάθε άνθρωπο.

Το εξωτερικό αυτί αποτελείται από:

  • το πτερύγιο
  • τον εξωτερικό ακουστικό πόρο/ ή σωλήνα. Ο τελευταίος είναι αυτός που ενώνει το εξωτερικό αυτί με το μεσαίο και το εσωτερικό αυτί
  • την τυμπανική μεμβράνη ή κοινώς τύμπανο, που χωρίζει το εξωτερικό αυτί από το μεσαίο αυτί
  • την τυμπανική κοιλότητα
  • την ευσταχιανή σάλπιγγα

Το εσωτερικό αυτί με τη σειρά του αποτελείται από:

  • Τον κοχλία, όπου βρίσκονται και νεύρα για την ακοή
  • Τον προθάλαμο, όπου βρίσκονται υποδοχείς για την ισορροπία
  • Ημικύκλια κανάλια, όπου επίσης υπάρχουν υποδοχείς για την ισορροπία.
Ανατομία αυτιού

Διαδικασία ακοής – Πολύ συνοπτικά και με απλά λόγια

Η όλη διαδικασία της ακρόασης ξεκινά από το εξωτερικό αυτί. Έστω ότι ένας ήχος παράγεται έξω από το εξωτερικό αυτί, τα ηχητικά κύματα ή δονήσεις, ταξιδεύουν κάτω από τον εξωτερικό ακουστικό πόρο μέχρι την τυμπανική μεμβράνη, όπου και τα ηχητικά κύματα «χτυπούν» το τύμπανο, με αποτέλεσμα τη δόνηση του. Στη συνέχεια οι δονήσεις περνάνε σε τρία μικροσκοπικά οστάρια στο μέσο αυτί που λέγονται οστάρια. Τα οστάρια ενισχύουν τον ήχο και τον στέλνουν στο εσωτερικό αυτί και στο γεμάτο υγρό όργανο της ακοής (κοχλίας).

Μόλις τα ηχητικά κύματα φτάσουν στο εσωτερικό αυτί, τότε μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα. Τα ηλεκτρικά σήματα μέσω του ακουστικού νεύρου φθάνουν στον εγκέφαλο, όπου μεταφράζονται σε ήχο.

Τι είναι τα Decibels (dB) και ποιές τιμές τους είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο

Η μονάδα μέτρησης του ήχου (ακουστικής ισχύος) είναι το γνωστό σε όλους μας decibel με σημείο αναφοράς τα 0dB. H κλίμακα του decibel είναι λογαριθμική.

Ο δυνατός ήχος (υψηλή ακουστική πίεση στα αυτιά μας) μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην ακοή. Οι στάθμες ήχου πάνω από 85dB θεωρούνται επικίνδυνες, οι στάθμες πάνω από 120dB θεωρούνται ακατάλληλες και οι στάθμες πάνω 150dB προκαλούν βλάβες στον ίδιο τον άνθρωπο. Τα παράθυρα σπάνε στα 163dB. Τα τύμπανα του αυτιού καταστρέφονται στα 190dB με 198dB. Τα 200dB προκαλούν θάνατο στους ανθρώπους και μπορούν να προκληθούν από εκρήξεις.

Επίπεδα θορύβου σε decibel.

Στον παρακάτω πίνακα σας παραθέτουμε μερικά παραδείγματα στάθμης θορύβου μερικών κοινών παραγόμενων ήχων.

120 dB: Όριο πόνου. Απογείωση αεροπλάνου στα 60m
115 dB: Πέρασμα τρένου υψηλής ταχύτητας μπροστά από σταθμό
110 dB: Αδύνατη η συνομιλία. Club (dance floor)
105 dB: Ζωντανή ορχήστρα
100 dB: Θόρυβος τραίνου μετρό
95 dB: Βιοτεχνία βιομηχανία με βαριά μηχανήματα
90 dB: Δύσκολη η συνομιλία. Αερισμός θαλάμου μηχανημάτων, club, bar
85 dB: Ώρα αιχμής σε supermarket
80 dB: Δυνατή ομιλία για επικοινωνία. Θόρυβος κυκλοφορίας
75 dB: Θορυβώδεις γραφείο
70 dB: Ομιλία στα 30cm, Θέατρο, κατάστημα
65 dB: Ομιλία στο 1m
60 dB: Τυπικό γραφείο, κανονική ομιλία
55 dB: Θόρυβος περιβάλλοντος, lobby ξενοδοχείου
50 dB: Φανάρι κίνησης στα 30m, ήσυχο γραφείο
45 dB: Σκίσιμο χαρτιού στο 1m
40 dB: Κοινή συνοικία προαστίου, ήσυχο σπίτι, ήχος ψυγείου
35 dB: Πολύ χαμηλή μουσική
30 dB: Επαρχεία
25 dB: Βιβλιοθήκη
20 dB: Θρόισμα φύλλων
15 dB: Στούντιο εγγραφών
10 dB: Πολύ χαμηλός ψιθυρισμός
0 dB: Κατώτατο σημείο ήχου

Πρόληψη και προστασία της ακοής με χρήση ωτοασπίδων

Στην αγορά μπορεί πλέον καθένας να βρει μεγάλη ποικιλία από ωτοασπίδες –ear plugs για κάθε περίσταση. Η καθημερινή έκθεση σε υψηλής έντασης ήχους καθιστά -μεταξύ άλλων- και τους μουσικούς άτομα με υψηλή επικινδυνότητα – όσον αφορά τις αλλοιώσεις στα αυτιά, καθώς και στη διάτρηση τυμπάνου. Επιπλέον, σχεδόν όλα τα μουσικά όργανα είναι ικανά να αναπαράγουν καταστροφικούς για το αυτί ήχους- ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας. Η πρόληψη, όμως και η χρήση υψηλής ποιότητας ωτοασπίδων που είναι ειδικά σχεδιασμένες για αυτούς αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να προστατέψουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητα της ακοής τους.

Σίγουρα ένα ζευγάρι ωτοασπίδες δεν κοστίζουν πολλά και θα ήταν συνετό να μη λείπουν από κανέναν επαγγελματία μουσικό ή DJ ή μη που εκτίθεται σε υψηλές και καθημερινές εντάσεις. Οι βλάβες που προκαλούνται στο αυτί και κατ΄ επέκταση στην ακοή σχετίζονται τόσο με την ένταση, όσο και με τη διάρκεια και τη συχνότητα σε βλαβερές –για την ακοή- συνθήκες.

Οπότε, προμηθευτείτε, σήμερα κιόλας, το κατάλληλο εξοπλισμό για την προστασία  της ακοής σας, από το djshop.gr.

Πηγή: Djshop.gr  

 

Σχολιάστε εδώ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *