Θερμοκρασία. Αυτός ο ύπουλος εχθρός. - Djhellas.gr

Θερμοκρασία. Αυτός ο ύπουλος εχθρός.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητά μας την θερμοκρασία. Ζέστη, κρύο, καυτό φαγητό, παγωμένο νερό στο ντουζ κλπ. Την θερμοκρασία όμως την αντιλαμβάνεται όμως και ο εξοπλισμός μας. Και πολλές φορές καταστροφικά.

Συνήθως το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στα λάπτοπ και όχι στον υπόλοιπο εξοπλισμό μας (κοντρόλλερς, κάρτες ήχου κλπ). Χρειάστηκε να πετάξω 2 λάπτοπ με καμένες motherboard για να αρχίσω να προσέχω την θερμοκρασία.

Σχεδόν όλοι, προσέχουμε τα λάπτοπ μας, με ειδικές θήκες μεταφοράς, προστατευτικά για να μην γδαρθούν, τα καθαρίζουμε από σκόνη, καθαρίζουμε την οθόνη και πολλά ακόμα. Το σοβαρό κομμάτι που θέλει καθαρισμό όμως το αγνοούμε και δεν το καθαρίζουμε ποτέ. Αυτό δηλαδή που “καίει” τον υπολογιστή μας και απαιτεί τακτικό καθαρισμό, βρίσκεται στο εσωτερικό του. Η υψηλή θερμοκρασία με το καιρό αλλοιώνουν συνήθως της κολλήσεις σε μητρική πλακέτα, κάρτα γραφικών ή γενικά επιβαρύνουν τον επεξεργαστή και τότε ξεκινάνε τα προβλήματα.

Στους αεραγωγούς του λάπτοπ, στις ψύκτρες και στα ανεμιστηράκια, με τον καιρό συσσωρεύεται σκόνη και άλλες ουσίες, δημιουργώντας ένα στρώμα σαν χνούδι που εμποδίζει τον υπολογιστή να ανασάνει. Φυσικά παίζει σημαντικό ρόλο η χρήση και το περιβάλλον. Αλλιώς κάποιος που χρησιμοποιεί το λάπτοπ του 5 φορές την εβδομάδα σε ένα πεντακάθαρο περιβάλλον όπως ένα ιατρείο, αλλιώς κάποιος που το χρησιμοποιεί 10 ώρες την ημέρα σε ένα εργοτάξιο. Σε εμάς εκτός από την σκόνη, επιβαρύνει πολύ και το τσιγάρο. Φυσικά παίζει ρόλο και η εξωτερική θερμοκρασία. Αλλιώς να δουλεύουμε μέσα στο καύσωνα αλλιώς στην καρδιά του χειμώνα.

Ένα άλλο λάθος που κάνουμε πολλοί, είναι οτι βάζουμε μια βάση με ανεμιστήρα από κάτω και νομίζουμε οτι λύσαμε το πρόβλημα. Σαφέστατα μειώνει λίγο την θερμοκρασία αλλά δεν λύνει το εσωτερικό πρόβλημα.

Έπαιζα μια φορά μουσική σε ένα μπαρ και κάνοντας μια αναζήτηση, πλησιάζοντας το χέρι μου από πάνω, αισθάνθηκα υψηλή θερμοκρασία. Κατεβάζω ένα προγραματάκι και βλέπω οτί η θερμοκρασία του CPU είχε φτάσει τους 97 βαθμούς κελσίου. Την επόμενη μέρα, πήρα μία μεταλλική βάση και η θερμοκρασία έφτανε μαξ 85 βαθμούς. Ακόμα ήταν υψηλή η θερμοκρασία. Το πήγα για καθαρισμό και η θερμοκρασία πλέον, χωρίς την βάση, έφτανε μαξ περίπου 50 βαθμούς. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η πτώση της θερμοκρασία με ένα καθαρισμό και πόσο γλιτώνουμε το μηχάνημα από το να καταπονείται.

Αν λοιπόν έχετε ένα λάπτοπ και δεν το έχετε καθαρίσει πάνω από 2 χρόνια, πρέπει να το πάτε άμεσα για καθαρισμό σε έναν ειδικό που θα σας το καθαρίσει σε βάθος, θα “γρασάρει” τα ανεμιστηράκια και θα αλλάξει την θερμοαγώγιμη πάστα ανάμεσα σε επεξεργαστή και ψήκτρα. Μπορείτε να το καθαρίσετε και μόνοι σας, βλέποντας οδηγίες από το διαδίκτυο για το μοντέλο σας, αλλά δεν θα το συνιστούσα γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις το λάπτοπ πρέπει να λυθεί όλο και ενδέχεται να προκαλέσετε ζημιές αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τέτοιες εργασίες. Επίσης προσοχή που θα το πάτε, ειδικά αν είναι ακόμα σε εγγύηση γιατί με το άνοιγμα από κάποιον μη εξουσιοδοτημένο, σημαίνει και απώλεια της εγγύησης.

Το κόστος ενός τέτοιο καθαρισμού είναι περίπου στα 20-40 € και συνήθως το αφήνετε μια ημέρα στο service.

Την θερμοκρασία του λάπτοπ σας μπορείτε να τη δείτε με μερικά ειδικά προγράμματα και να πάρετε μια εικόνα για το που βρίσκεται. Η θερμοκρασία από μόνη της δεν μπορεί να σας δείξει αν είστε σε καλά επίπεδα, γιατί δεν έχει ένα σταθερό όριο σε όλα τα μοντέλα και επεξεργαστές. Θα πρέπει να ανατρέξετε λοιπόν στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή για το μοντέλο σας ή το διαδίκτυο για να δείτε τι τιμές δίνει. Εννοείτε οτί αν δούμε “περίεργες” θερμοκρασίες δεν χρειάζεται να ψάξουμε για να καταλάβουμε οτί υπάρχει πρόβλημα. Αν δούμε δηλαδή θερμοκρασία επεξεργαστή 100 βαθμούς κελσίου, δεν χρειάζεται να δούμε τι τιμές δίνει ο κατασκευαστής. Πάμε άμεσα σε ειδικό.

Μερικά προγραμματάκια που μπορείτε να δείτε την θερμοκρασία του λάπτοπ σας είναι τα παρακάτω.

Για windows μπορείτε να δοκιμάσετε το Open Hardware Monitor (δωρεάν) ή το SIW (trial).

Για Mac OS μπορείτε να δοκιμάσετε το SMC Fan Control (δωρεάν).

Σχολιάστε εδώ...

Κοιτάξτε ακόμα

facebook live

Πως να κάνετε live streaming τα dj sets σας στο Facebook.

Σε αυτό το βίντεο θα δούμε πως μπορείτε να κάνετε άμεσα live streaming τα dj …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *