Βελτίωση Windows laptop για DJing - Djhellas.gr

Βελτίωση Windows laptop για DJing

Πολλές φορές, αυτό που τρομάζει ένα νέο επίδοξο DJ όταν θέλει να χρησιμοποιήσει ένα laptop για DJing είναι το ενδεχόμενο αυτό να τον «προδώσει» επί το έργον: είναι οτι χειρότερο ξαφνικά, στη μέση ενός event, να πέφτει η απόλυτη σιωπή και ο υπεύθυνος για αυτό να είναι το κρασάρισμα του laptop σου. Πολλοί, μη δείχνοντας εμπιστοσύνη λοιπόν στα laptop που λειτουργούν με windows λειτουργικό, είναι φανατικοί λάτρεις των Mac, που έχουν τη φήμη αξιόπιστων μηχανημάτων που δε θα σε προδώσουν ποτέ. Η αλήθεια, όπως πάντα βρίσκεται κάπου στη μέση. Απο τη μια πλευρά, και τα mac είναι υπολογιστές και το ενδεχόμενο κατι να μην πάει καλά δεν παύει ποτέ να υπάρχει, από την άλλη, ένα windows laptop μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο αξιόπιστα αν απλά το «σετάρουμε» όπως πρέπει για τη δουλειά που το θέλουμε. Χρησιμοποιώντας ενα laptop για σοβαρές δουλειές όπως ειναι αυτη του DJing ή και του live performance, θα πρέπει κατ’αρχήν να απαγγιστρωθούμε από κάποιες πολύ κακές συνήθειες που αποκτούμε ως «ανέμελοι» χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Συντήρηση windows

windows-logo

Πάρτε το απόφαση: τα windows είναι ενα λειτουργικό που απαιτεί συντήρηση και φέρεται με σεβασμό μόνο στο χρήστη που τους

φέρεται με σεβασμό. Εάν δεν θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε «ανασυγκρότηση δίσκου» στο laptop σας, μην περιμένετε αυτό να σας λυπηθεί το βράδυ που εν όψη event μεγίστης σημασίας αρχίζει τα hick ups – διακοπές στον ήχο – lag. Το ιδανικό για τα windows θα ήταν να είναι όλοι οι χρήστες power users, αλλά εφ όσον αυτό δεν είναι κάτι που όλοι έχουν την διάθεση ή και το χρόνο να γίνουν, τουλάχιστον φροντίστε να μάθετε τα βασικά για το πώς δουλεύει το μηχάνημα σας – δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι οι οδηγοί αυτοκινήτων να ξέρουν που είναι η τάπα του λαδιού αλλά θυμηθείτε πόσο γελάσατε την τελευταία φορά που ο «φλώρος» φίλος σας δεν ήξερε.

Περιττά προγράμματα που τρέχουν στο background των Windows

Αφού σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το laptop σας για DJing, φροντίστε να απενεργοποιήσετε ΟΛΑ τα προγράμματα-στολίδια-τσουμπλέκια που βαραίνουν τον υπολογιστή σας χωρίς πρακτικό όφελος. Δεν υπάρχει λόγος με το που ανοίξετε το laptop το βραδυ στο event να ανοίγει αυτόματα ούτε το messenger, ουτε τα widget που μας ενημερώνουν για το καιρό σε 17 πόλεις της Ευρώπης – εκτός αν έχετε κλεισμένα 17 events ανά την Ευρώπη το ίδιο βράδυ. Στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης σας (στη γραμμή εργασιών δηλαδή και δίπλα απο την ώρα) αν έχετε σε πλήρη ανάπτυξη πανω απο 4-6 εικονίδια (προγράμματα-διεργασίες που τρέχουν και καταναλώνουν μνήμη RAM του laptop) τότε δεν έχετε καταλάβει τι εννοούμε «κλείστε τα περιττά προγράμματα». Επίσης, καθώς είναι λίγο απίθανο να μπορέσετε να απαντήσετε σε mail απο το label σας ή τον John Digweed την ώρα που μιξάρετε μουσική μεσα στο club, δεν υπάρχει λόγος ουτε το wi-fi ναι είναι ενεργοποιημένο ούτε και το antivirus που έχετε εγκατεστημένο στο laptop. ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ!

Συγκεκριμένες ρυθμίσεις windows που βελτιώνουν την απόδοση real time εφαρμογων

Το να δουλεύεις ενα laptop για DJing ή για live performance διαφέρει πολύ στις απαιτήσεις του χρήστη από το σύστημα σε συγκριση με άλλες καθημερινές εργασίες. Για παράδειγμα, τον DJ όχι απλα δεν τον ενδιαφέρει η εξοικονόμηση ενέργειας του συστήματος απενεργοποιώντας όποτε κρίνει αυτό θύρες USB, αλλά μάλλον του δημιουργεί και πρόβλημα – αφού το σύστημα μπορεί να κρίνει σκόπιμο να απενεργοποιήσει τη θύρα που είναι συνδεδεμένο το usb controller του και να δημιουργήσει διακοπές στη λειτουργία του, latency και άλλα προβλήματα.
Ας δούμε λοιπον αναλυτικά με ποιές ρυθμίσεις ενα laptop με λειτουργικο windows μεταμορφώνεται απο facebook-o-παιχνιδομηχανή σε αξιόπιστο μηχάνημα real time εφαρμογων όπως ειναι οι εφαρμογές DJing (Traktor, Ableton Live, κτλ)

Ρυθμίσεις παροχής ενέργειας:

Εδώ και δεδομένου ότι για πολλούς λόγους προτείνουμε να κάνετε DJing με το laptop στην πρίζα αλλάξτε οπωσδηποτε τις εξής ρυθμίσεις:

windows XP:Έναρξη -> Πίνακας Ελέγχου -> Επιλογές ενέργειας -> Συνδυασμοί τροφοδοσίας
– απενεργοποίηση σκληρών δίσκων -> είναι στην πρίζα: ΠΟΤΕ
– σύστημα σε αναμονή -> είναι στην πρίζα: ΠΟΤΕ

windows Vista/7: Έναρξη -> Πίνακας Ελέγχου -> Επιλογές παροχής ενέργειας -> επιλεξτε «υψηλές επιδόσεις» και μετα «αλλαγη ρυθμισεων σχεδίου» στο επιλεγμένο σχέδιο. Επιλέξτε «ΠΟΤΕ» στην επιλογή «μετάβαση του υπολογιστή σε αναστολή λειτουργίας» στην στήλη «στην πρίζα». Κατόπιν επιλέξτε «αλλαγη ρυθμίσεων παροχής ενέργειας για προχωρημένους».

-Σκληρός δίσκοςadvanced-power-options
– απενεργοποίηση σκληρού δίσκου έπειτα από -> στην πρίζα: ΠΟΤΕ

– Αναστολή λειτουργίας
– αναστολή λειτουργίας έπειτα από -> στην πρίζα: ΠΟΤΕ
– Αποδοχή υβριδικής αναστολής λειτουργίας -> στην πρίζα: απενεργοποιημένο
– Αδράνεια έπειτα από -> στην πρίζα: ΠΟΤΕ

– ρυθμίσεις USB
– ρύθμιση επιλεκτικής αναστολής λειτουργίας USB -> στην πρίζα: απενεργοποιημένο

– διαχείριση ενέργειας επεξεργαστή
– κατάσταση ελάχιστων επιδόσεων -> στην πρίζα: 0%
(η επιλογή αυτή, ανάλογα την έκδοση των Windows, μπορεί να μην εμφανίζεται, ή να εμφανίζεται «κλειδωμένη»)

Επίσης, στα windows 7, προτείνουμε να απενεργοποιήσετε την προγραμματισμένη «ανασυγκρότηση δίσκων» που απο default ειναι ενεργοποιημένη. Κάνοντας δεξυ κλικ στο σκληρο δίσκο του συστήματος, ιδιότητες -> εργαλεία -> ανασυγκρότηση, βρίσκετε την σχετική επιλογή. Δε γνωρίζουμε με λεπτομέρειες πότε ακριβώς το σύστημα αποφασίζει να κάνει μόνο του ανασυγκρότηση στους σκληρούς αλλά ειδικά στα laptop μας φαίνεται ως χαρακτηριστικό που περισσότερη ζημιά μπορεί να επιφέρει παρά βελτίωση.

Τέλος, στα windows XP η απενεργοποιήση των οπτικων «εφφε» των windows ειχε μια μικρή βελτίωση στην ανταπόκριση του συστήματος αλλά προσοχή η ίδια πρακτική δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα στα windows 7/Vista: ΜΗΝ απενεργοποιειτε το «Aero» των windows αφου έτσι μεταφέρετε το «βάρος» των γραφικών από τη κάρτα γραφικών στον επεξεργαστή – μοναδική εξαίρεση η περίπτωση να έχετε εγκαταστήσει windows 7/ Vista σε παλαιότερο σύστημα του οποίου η κάρτα γραφικών δεν υποστήριζε το «Aero».
Εδω, να πούμε, οτι ψάχνοντας στο Ιντερνετ μπορεί κανείς να βρεί σωρία άλλων ρυθμίσεων που ίσως βελτιώνουν την απόδοση του υπολογιστη – στο άρθρο παρουσιάσαμε τις απολύτως απαραίτητες ρυθμίσεις με εμφανές όφελος στην αποδοση του laptop και χωρίς κανένα ρίσκο ή αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα τους.

Υλικό, εξοπλισμόςtraktor-audio-2

Με τιμή που μόλις αγγίζει τα 100 ευρώ, ASIO drivers και 2 στερεοφωνικες εξόδους για in και out of the box mixing, ακόμα παιδεύεστε με την onboard καρτα ήχου του laptop σας;

Ναι, ναι, το ξέρουμε, δε ζούμε σε άλλη χώρα, υπάρχει οικονομικό πρόβλημα – δεν ειναι καιρός για αγορές πανάκριβων laptop ούτε καρτών ήχου. Παρ όλα αυτα, αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το DJing με laptop η αγορά ενός «σχετικα» καλού μηχανήματος ειναι must. Λέγοντας σχετικά, πλέον με την επεξεργαστική ισχύ των υπολογιστών να ξεπερνά τις προ 5ετίας «φαντασιώσεις» , ένα «ταπεινό» laptop με διπυρηνο επεξεργαστή θα κάνει μια χαρά τη δουλειά μας χωρίς να χρειαστει να κλέψουμε τράπεζα για να το αποκτήσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τις κάρτες ήχου που πλέον κυμαίνονται σε πολυ προσιτές τιμές,και θα πούμε μόνο το εξής: ο λόγος που οι pro DJs επιλέγουν κάρτες ήχου συγκεκριμένα σχεδιασμένες για DJing ΔΕΝ είναι η ποιότητα του ήχου – είναι το γεγονός οτι ερχονται με συγκεκριμένη μορφη drivers (ASIO) μελετημενη να λειτουργεί απρόσκοπτα real time χωρίς διακοπές του ήχου και χαμηλο latency – για αυτά όμως θα μιλήσουμε πιο διεξοδικά σε επόμενα άρθρα.

Μια τελευταία «χρυσή» συμβουλή

Ρωτήστε όποιον pro DJ θέλετε – είναι σίγουρο, με όποιο μέσο και αν έχει επιλέξει να παίζει, οτι κάποια στιγμή στη «καριέρα» του, ο εξοπλισμός του τον «πρόδωσε» – η βελόνα του πικ-απ «πήδηξε», το CD κόλλησε, το laptop «πάγωσε». Αυτό που ξεχωρίζει τον pro δεν είναι οτι δεν του «κάθονται στραβές» αλλά ότι κάνει οτι μπορεί για να τις προβλέψει, να τις αποφύγει, αλλα και αν τύχουν, να τις ξεπεράσει όσο το δυνατον πιο ανώδυνα. Αν φοβάσαι για τις επιδόσεις του laptop σου on the decks, γιατί δεν παίρνεις και 20 cd μαζί σου, just in case; Εάν δεν γνωρίζεις πως να «μιξάρεις» με CD, μήπως θα έπρεπε να το εντάξεις στο «ρεπερτόριο» σου; Ακόμα και ενα cd μπορεί να αποδειχθεί «σωτήριο» σε περιπτωση κρασαρίσματος του laptop – το αφήνεις σαν back up μεσα στο cdj που συνηθως βρίσκεται έτοιμο σε όλα τα ελληνικά club-bar και σε περίπτωση «σιγής» θα σου δώσει το χρόνο να αποκαταστήσεις τη βλάβη του laptop σου, ή στη τελικη να φωναξεις τον επόμενο DJ χωρίς να κοιτάς κατακοκκινος το κοινο που σε καρφώνει με το βλέμμα του. Σε κάθε περίπτωση η προετοιμασία αλλα και η «ευλυγισία» ενος DJ είναι αρετές που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει και να δείξει οτι παίρνει στα σοβαρά αυτό που κάνει.

Πηγή: http://www.greekcloud.net/windows-djing/

Σχολιάστε εδώ...

Κοιτάξτε ακόμα

Θερμοκρασία. Αυτός ο ύπουλος εχθρός.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητά μας την θερμοκρασία. Ζέστη, κρύο, καυτό φαγητό, παγωμένο νερό στο ντουζ …