Ιδέες για το color code του Traktor - Djhellas.gr

Ιδέες για το color code του Traktor

Πρόσφατα, όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο σχετικά με την έκδοση 2.11.1 του Traktor, η Native Instruments εισήγαγε ένα νέο χαρακτηριστικό, που “χρωματίζει” τα tracks  με το χρώμα που θέλουμε. Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες ιδέες, για την καλύτερη αξιοποίηση αυτού του χαρακτηριστικού.

Η όλη ιδέα είναι οτί με αυτό το τρόπο, μπορούμε να κάνουμε μια δευτερεύουσα κατηγοριοποίηση των τραγουδιών, μέσα σε μια κατηγορία, φάκελο ή playlist. 

1. Κομμάτια που μπορούν να συνδυαστούν ωραία μεταξύ τους.

Κατά το practice που κάνετε μπορεί να ανακαλύψετε κομμάτια που να ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους, ενω δεν έχουν κάτι κοινό με την πρώτη ματιά. Δηλαδή κλειδί ή bpm κλπ. Με αυτό το τρόπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το color code για να ομαδοποιήσετε τέτοια κομμάτια.

Να πούμε οτί το Rekordbox διαθέτει μια λειτουργία που μπορείτε να machάρετε κομμάτια που ταιριάζουν μεταξύ τους, και όταν παίξει ένα κομμάτι, στην λίστα με τα συναφή κομμάτια να τα βγάλει.

2. Color code για την ενέργεια και δυναμική ενός τραγουδιού.

Με βάση μια γρήγορη έρευνα γύρω από διάφορα φόρουμ, ο πιο κοινός τρόπος για τους DJs να χρησιμοποιούν έγχρωμη κωδικοποίηση φαίνεται να είναι  ή ενέργεια και ή δύναμική ενός τραγουδιού. Μπορεί δηλαδή να έχουμε 2 τραγούδια με τα ίδια bpm, κλειδί κλπ και το ένα να είναι ανεβαστικό και το άλλο υποτονικό.

Μπορείτε δηλαδή να βάλετε με πράσινο χρώμα τα πιο χαλαρα κομμάτια και με κόκκινο τα πιο έντονα που ξέρετε οτί θα ανεβάσουν το κόσμο. Υπάρχουν κάποια προγράμματα (π.χ. MixedinKey) που με εξειδικευμένους αλγόριθμους βρίσκουν την δυναμική ενός κομματιού. Μπορείτε τα αποτελέσματα του προγράμματος να τα αντιστοιχήσετε με χρώματα. Π.χ. το Energy 1 με μπλε, το Energy 2 με πράσινο…….το Energy 7 με κόκκινο κλπ. Σαν επισήμανση να πούμε οτί τέτοια προγράμματα, αν και βοηθάνε πολύ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την προσωπική δουλειά για αξιολόγηση ενός τραγουδιού.

3. Επιλέξτε ένα κομμάτι που θα το παίξετε και αν θα το παίξετε.

Υπάρχουν περιπτώσεις που θέλετε να ξέρετε αν κάποια κομμάτια θέλετε να τα παίξετε σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ άλλα μπορεί να απαγορεύονται σε κάποιες περιπτώσεις. Με αυτό το τρόπο των χρωμάτων μπορείτε εύκολα να καταλάβετε αν το  κομμάτι μπορείτε να το παίξετε ή “απαγορεύεται”.

Π.χ. ένας dj μπορεί να έχει και να παίζει σε μαγαζιά κάποια κομμάτια που σε έναν γάμο να μην πρέπει να παίζονται. Οπότε αυτά τα κομμάτια μπορεί να τα μαρκάρει με μπλε π.χ. και να καταλαβαίνει άμεσα οτί δεν πρέπει να τα παίξει. Μπορεί επίσης κάποιος να επισημάνει και τα κομμάτια με ακατάλληλο στίχο.

4. Επισήμανση on the fly

Ένα καλό με τα χρώματα, όπως και με άλλα tags (π.χ. comments) είναι οτί πολύ εύκολα μπορούν να διαμορφωθούν κατά την διάρκεια μιας βραδιάς. Οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χρώμα για κομμάτια που δεν θέλετε πια στην συλλογή σας.

Κατεβάσατε για παράδειγμα ένα τραγούδι που έχει χάλια ποιότητα ή είναι κουραστικό; Μπορείτε να το επισημάνετε με μαύρο χρώμα. Την επόμενη φορά που θα ασχοληθείτε με την οργάνωση της συλλογής σας, μπορείτε να επιλέξετε όλα τα κομμάτια με μαύρο χρώμα και να τα σβήσετε μαζικά.

5. Κλειδιά κομματιών

Τα περισσότερα προγράμματα εμφανίζουν τις τονικότητες των τραγουδιών, για αρμονικές αλλαγές. Αν δεν σας καλύπτουν όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δικά σας χρώματα, για τα κλειδιά που θέλετε και να ταιριάξετε καλύτερα τα τραγούδια μεταξύ τους.

Το Traktor χρωαματίζει τα κλειδιά μόνο όταν είναι επιλεγμένη αυτή η ταξινόμηση. Μία έξυπνη ιδέα που έκανε όμως ένα μέλος του DJTT είναι που χρησιμοποίησε τα covers των τραγουδιών για τα χρώματα των κλειδιών.

Πηγή: Djtechtools.com

Σχολιάστε εδώ...

Κοιτάξτε ακόμα

facebook live

Πως να κάνετε live streaming τα dj sets σας στο Facebook.

Σε αυτό το βίντεο θα δούμε πως μπορείτε να κάνετε άμεσα live streaming τα dj …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *