Να πάω από Traktor σε Rekordbox? - Djhellas.gr

Να πάω από Traktor σε Rekordbox?

Πολλοί φίλοι με ρωτάνε αν αξίζει να πάνε από το Traktor στο Rekordbox DJ. Ίσως γιατί τους αρέσει  ένα νέο look, ίσως γιατί το πήραν δωρεάν με το νέο controller τους, ίσως γιατί είναι από πίσω η Pioneer. 

Καταρχάς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε το ένα πρόγραμμα ούτε το άλλο για την επαγγελματική του δύναμη. Το Traktor είναι μια σταθερή αξία σε εκατοντάδες χιλιάδες booth και το Rekordbox DJ (Performance) είναι η φρέσκια πρόταση στις επιλογές του κάθε Dj.

Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσω ως ένας χρήστης που δούλευα χρόνια το Traktor, για ένα μεγάλο διάστημα πήγα σε Rekordbox και μετά ξαναγύρισα σε Traktor. Θα γράψω τι μου άρεσε και τι μου ελειψε σε σχέση με το Traktor. Επίσης να τονίσω παρότι το άρθρο στο μεγαλύτερο ποσοστό του θα είναι υποκειμενικό και αφορά τις δικές μου ανάγκες και χρήση πιστεύω οτι θα βοηθήσω κάποιους στις επιλογές τους.

Τι μου άρεσε στο Rekordbox σε σχέση με το Traktor…

  • Οι Smart playlists. Το βάζω πρώτο γιατί πραγματικά είναι ένα χαρακτηριστικό που το θεωρώ απαραίτητο σε κάθε οργάνωση μεγάλης δισκοθήκης. Ενώ στο Traktor παιδευόμαστε με άλλα προγράμματα όπως iTunes, Media Monkey για να φτιάξουμε έξυπνες λίστες το Rekordbox το παρέχει από μόνο του (όπως και το Serato, το VDJ κλπ.)      Αν θέλετε να μάθετε τι είναι οι smart playlists, πατήστε εδω
  • Τα φίλτρα τραγουδιών. Ένα άλλο εξαιρετικό χαρακτηριστικό του Rekordbox. Ενώ με τα σωστά φτιαγμένα tags μπορείτε να φτιάξετε έξυπνες λίστες για κάθε περίπτωση, στο Rekordbox μπορείτε να επικεντρώνετε τα αποτελέσματα της συλλογής σας, απλά ενεργοποιώντας και απενεργοποποιώντας κάποια φίλτρα. Μπορείτε δηλαδή να κάνετε on the fly κάτι σαν έξυπνες λίστες με άπειρους συνδυασμούς χωρίς όμως να δημιουργείται καμία playlist. Στην λειτουργία αυτή θα επεκταθούμε σε μελλοντικό άρθρο.
  • Το Key Sync. Πλέον εκτός από το tempo, μπορούμε να συγχρονίσουμε και τα κλειδιά 2 τραγουδιών για πιο αρμονικές μίξεις.
  • Τα Mytags. Το rekordbox, δίνει την δυνατότητα να επιλέγετε στα τραγούδια σας, απλά με ένα checkbox tags που φτιάχνετε εσείς και με ένα απλό check τα περνάτε στα κομμάτια σας. Αυτά τα tags μπορείτε να επιλέξετε να εισάγονται αυτόματα στα comments του τραγουδιού. Αν πχ. θέλετε τα κομμάτια σας να έχουν ένα time για το πότε θέλετε να τα βάζετε και μέχρι τώρα γράφατε στα σχόλια “Warm up”,”Main”,”Closing”, τώρα μπορείτε να φτιάξετε μία λίστα Time, με τις επιλογές  “Warm up”,”Main”,”Closing” και απλά σε κάθε τραγούδι που παίζετε, να τσεκάρετε την εκάστοτε επιλογή.
  • Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που είναι διαφορετικά από το Traktor αλλά εγώ θα μείνω σε αυτά που θεωρώ σπουδαιότερα.

Τι ΔΕΝ μου άρεσε στο Rekordbox σε σχέση με το Traktor…

  • Η μη αποθήκευση των hotcues στα τραγούδια. Ουσιαστικά αυτός ήταν και ο λόγος που έφυγα από το Rekordbox και ξαναγύρισα στο Traktor. Ενω στο Traktor, ότι και να κάνω τα κομμάτια μου στην χειρότερη απλά θα θέλουν πάλι ανάλυση, στο Rekordbox χάνει τα cues. Παράδειγμα: Αν γράψω 100 τραγούδια μου που έχω με cues στο Traktor, σε ένα φλασάκι  και τα βάλω σε έναν άλλο υπολογιστή με Traktor, θα δει όλα τα cues  κανονικότατα. Αν στο Rekordbox κάνω το ίδιο ή απλά τα μεταφέρω/αντιγράψω σε έναν άλλο φάκελο, δηλαδή τα πάρω από το φάκελο House A και τα βάλω στον House B, τότε τα κομμάτια δεν θα έχουν cues. Και άντε σε αυτό κάνεις ένα relocate (χειρότερο από το Traktor. Δείτε μετά). Αν θες να τα πας σε άλλο υπολογιστή, κλάφτα Χαράλαμπε. Φυσικά υπάρχουν τρόποι αλλά πολύ δυσνόητοι. Να εξάγεις όλη την δισκοθήκη, να την εισάγεις στον άλλο υπολογιστή κλπ. Και τι γίνεται αν απλά θέλω να μεταφέρω και να προσθέσω στον άλλο υπολογιστή μόνο 500 τραγούδια και όχι όλη την συλλογή; Επίσης όποιος χρησιμοποιεί Mixedinkey αν πάει να δει τις ρυθμίσεις για export των cues σε Rekordbox θα δει ένα μήνυμα, οτί δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν το επιτρέπει η Pioneer. Λένε επίσης οτί χουν κάνει petition με δεκάδες χιλιάδες υπογραφές από professional DJs και η Pioneer είναι ανένδοτη.
  • Relocate. Ενώ στο Traktor έβλεπες όλα τα missing files και μπορούσες να κάνεις relocate για όλα αυτόματα, στο Rekordbox σου βγάζει τα missing files και μπορείς να κάνεις relocate μόνο για τα τραγούδια ενός φακέλου κάθε φορά. Ενός φακέλου που θα πρέπει να τον βρίσκεις εσύ για κάθε πρώτο τραγούδι.
  • Search. To search field για την αναζήτηση των τραγουδιών, εμφανίζεται μόνο όταν είστε στην συλλογή ή στις playlists. Αν είστε δηλαδή στους φακέλους του δίσκου στον browser του Rekordbox, δεν θα δείτε πουθενά το search. Και στο Traktor το search έβρισκε αυτά που ήταν στην συλλογή, αλλά έβρισκε και αυτά που ήταν στον τρέχων φάκελο και ας μην ήταν στην συλλογή. Επίσης όπου και να ήταν κάποιος, το search field ήταν πάντα ορατό και με ένα απλό enter, έψαχνε και την συλλογή μας.
  • Snap στα Grid κατά το loop. Δεν ξέρω αν το γράφω σωστά, για αυτό το εξηγώ. Δεν χρησιμοποιώ ποτέ sync, quantize, snap. Όχι από ιδεολογία, απλά δεν με βολεύουν. Έστω λοιπόν οτί στο Traktor είχαμε ενεργοποιήσει ένα 8άρι loop και θέλαμε να το μικρύνουμε σε 4άρι. Σε οποιαδήποτε στιγμή του loop και αν το υποδιπλασιάζαμε, φτιαχνόταν αυτόματα χωρίς να ακούγεται το παραμικρό πρόβλημα. Στο Rekordbox αν προσπαθήσουμε να το υποδιπλασιάσουμε στην φάση που είναι μετά το 2ο μισό και δεν το πιάσουμε ακριβώς στο μπιτ, έφυγε το κομμάτι.
  • Snap στα Grid σε άλλο σημείο του τραγουδιού. Κάτι παρόμοιο με το προηγούμενο. Ενώ στο Traktor μπορείς να πατήσεις στην κάτω κυματομορφή μπορείς να μετακινηθείς στο κομμάτι και να το πιάσει ακριβώς στο μπιτ το κομμάτι και να μην καταλάβει κανείς τίποτα, στο Rekordbox δεν γίνεται.

Ενώ το Traktor το έχω δουλέψει πάρα πολύ, δούλεψα αρκετά και το Rekordbox μέχρι το 4.5 και λίγο το Rekordbox 5.xx.

Αν κάτι από αυτά που γράφω έχουν διορθωθεί στην 5.xx έκδοση, έχετε κάποια αντίρρηση ή θέλετε να προσθέσετε κάτι ακόμα, περιμένω τα σχόλια σας.

Σχολιάστε εδώ...

Κοιτάξτε ακόμα

Traktor pro 3 και Allen & Heath Xone:k2. Μια λύση που μου έλυσε τα χέρια.

Έψαχνα το καλοκαίρι για πολύ μικρά μαγαζιά, μία λύση για να μην κουβαλάω ολόκληρο κοντρόλερ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *